Disputa Ponta - Pivniceru, dezvăluiri Antonescu pentru DC News
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Fostul co-președintele al USL, Crin Antonescu, dezminte că ar fi avut un scenariu convenit cu Victor Ponta, în care premierul să-și asume deciziile controversate, iar liberalul să rămână la adăpost în vederea prezidențialelor. Referitor la numirea procurorilor șefi, Antonescu susține că premierul l-a "schimbat" pe ministrul liberal al Justiției, Mona Pivniceru, cu scopul de a pune în aplicare înțelegerea cu Băsescu.

În ultimele două interviuri acordate, premierul Ponta a insistat că fostul partener din USL, Crin Antonescu, a trădat o înțelegere care urmărea să potențeze candidatura la prezidențiale a liberalului. Astfel, spune Ponta, el și-a asumat criticile pentru decizii precum numirea procurorilor șefi, Legea Amnistiei sau Roșia Montana, dar Antonescu a sfârșit prin a-l critica peste măsură sau prin a-i reproșa hotărâri pe care le-au luat prin consens. 

Victor Ponta: Am avut un 'deal' cu Crin Antonescu. A fost incorect

Întrebat de site-ul DC News dacă a avut un atare acord cu Ponta, Antonescu a răspuns că prim-ministrul se victimizează, ceea ce îl face "ridicol".

"Nu. Categoric nu! Dl Ponta, în continuare, într-un mod destul de trist, minte. În primul rând, cred că toată lumea știe despre mine că nu am fost niciodată omul care să ia anumite decizii și care să nu își asume în mod public. Este o minciună de la cap la coadă. Nu am avut nicio înțelegere cu dl. Ponta nici în ceea ce privește semnarea vreunui act de coabitare cu Traian Băsescu, nici în ceea ce privește numirea unor procurori în posturile de conducere de la Parchete, nici în ceea ce privește Roșia Montană. În legătură cu toate aceste trei subiecte, poziția mea a fost clară: 1. niciun pact de coabitare cu Traian Băsescu, cel mult o discuție în care să susținem argumentele pentru care trebuia să-l numească pe dl Ponta prim-ministru, eu am insistat inclusiv în cursul acelei întâlniri pentru ca dl. Ponta să nu semneze un astfel de pact; 2. în ceea ce privește numirea procurorilor, eu am fost adeptul ideii că trebuie făcute numiri de conducători noi la toate parchetele, oameni cu reputație profesională, care să nu aparțină niciuneia dintre taberele politice și de aceea am și susținut-o în funcția de ministru al Justiției pe Mona Pivniceru".

Pivniceru, promovare la CCR sau retragere forțată de la Justiție?


Numirea procurorilor șefi de la DNA și Parchetul General, în primăvara lui 2013, a fost prima sursă de tensiuni puternice în USL. Ministrul liberal al Justiției, Mona Pivniceru, sprijinea procedura recomandată de Comisia Europeană, care presupunea un concurs, în timp ce Ponta și Băsescu doreau o numire directă. După o perioadă de lupte surde, Pivniceru a fost numită judecător la Curtea Constituțională. Premierul Ponta a preluat interimatul la Justiție și, în baza unei înțelegeri cu președintele Băsescu, i-a numit pe Laura Codruța Kovesi și Tiberiu Nițu la șefia DNA, respectiv la cea a Parchetului General.

Plecarea Monei Pivniceru a ridicat multe semne de întrebare, dar Crin Antonescu spune acum că judecătoare a fost schimbată de premierul Victor Ponta.

Victor Ponta "nu mi-a relatat nimic (din culisele negocierilor cu Băsescu - n.r). Nu am participat, de bună seamă, la niciuna dintre aceste discuții. Ce poziție au avut fiecare știu numai cei doi. Știu însă foarte clar că dl Ponta a insistat hotărât, atât de hotărât încât a recurs chiar la schimbarea d-nei Pivniceru și la preluarea ministerului pentru a pune în practică înțelegerea pe care a avut-o cu Traian Băsescu", a mai spus Crin Antonescu pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel