Discuții aprinse între SUA și Pakistan. SUA cer Pakistanului numele unor agenţi de informaţii. Se presupune că unii dintre aceștia ar fi știut unde se află bin Laden
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
bin laden resedinta
bin laden resedinta

În urma unor discuții aprinse cu oficialitățile americane, partea pakistaneză a declarat că administraţia SUA a cerut identităţile unora dintre principalii lor agenţi de informaţii, în condiţiile în care americanii încearcă să afle dacă au avut contacte cu Osama bin Laden sau asociaţii săi, relatează New York Times, în ediţia electronică.

www.dcnews.ro

Totuși, oficialii americani nu au acuzat explicit Guvernul pakistanez că l-ar fi ajutat pe ben Laden să se ascundă după atentatele de la 11 septembrie.

Un oficial din cadrul administraţiei Barack Obama a recunoscut că relaţia cu Pakistanul este considerată prea importantă pentru a risca o ruptură definitivă, chiar şi în cazul în care actuali sau foşti agenţi pakistanezi de informaţii ştiau unde se află liderul al-Qaida.

În acest sens, americanii sunt nemulţumiţi de refuzul armatei şi spionajului pakistanez, bin laden, agenti pakistanezi, obama, de-a lungul anilor, de a-i identifica pe membrii agenţiei de informaţii ISI (Inter-Services Intelligence, serviciile secrete pakistaneze) bănuiţi că au legături cu ben Laden. Oficialii americani au cerut informaţii în special despre Direcţia S a ISI, care a cooperat strâns cu militanţii încă din perioada luptelor antisovietice din Afganistan.

"Este greu de crezut că ar fi ştiut Kayani şi Pasha unde se află ben Laden", a declarat un oficial din administraţie, referindu-se la şeful armatei pakistaneze, generalul Ashfaq Parvez Kayani, şi la directorul ISI, locotenent-generalul Ahmad Shuja Pasha. "Nu aş fi însă surprins dacă cineva apropiat de Pasha ştia", a adăugat oficialul.

Doi oficiali pakistanezi au declarat că soţia yemenită a lui ben Laden le-a spus anchetatorilor că, înainte să se mute în 2005 în vila din Abbottabad, ben Laden a locuit cu familia aproape doi ani şi jumătate într-un sat mic, Chak Shah Mohammad, în apropierea oraşului Haripur.

Presa pakistaneză a speculat deja că generalul Pasha, unul dintre cei mai puternici oameni din Pakistan, ar putea demisiona din cauza operaţiunii împotriva lui ben Laden.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel