Data actualizării:
Data publicării:

Discuții aprinse între Elisabeta Lipă și Federația Română de Gimnastică: ”Este finanțată din patru direcții”

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sport
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Elisabeta Lipă consideră nepotrivită solicitarea de sponsorizări din partea Federației Române de Gimnastică, entitate cu patru surse de finanțare.

Președintele Agenției Naționale a Sportului Elisabeta Lipă consideră nepotrivit apelul la sponsorizări pe care îl face Federația Română de Gimnastică, în vederea pregătirii pentru participarea la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, în contextul în care federația primește finanțare din patru surse, dar mai ales, că obiectivele pe care și le-a fixat aceasta sunt departe de performanțele istorice pe care le-a înregistrat gimnastica românească de-a lungul istoriei.

”Pentru mine, ca om de sport, este foarte trist acest circ pe care-l face conducerea de gimnastică. Eu am trăit cele mai mari bucurii alături de lotul de gimnastică la Olimpiade, am muncit in condiții atât de dure, dar am strâns din dinți și am mers mai departe, făcând performanță.

Eu nu înțeleg cum s-a ajuns în această situație, când federația de gimnastică este finanțată din 4 direcții: prin Minister, prin Agenția Națională a Sportului, prin fundația Casa Campionilor și prin primăriile care organizează tot felul de competiții. Se plânge că nu are sala, dar o singură sportivă, se pregătește in această sală (n.r. Dinamo) care a fost construită special pentru lotul feminin de gimnastică, celelalte o fac în străinătate, practic lotul este rupt în două.

Elisabeta Lipă. FOTO: Agerpres

Doamna președinte spune că nu este dotată suficient, dar noi am cumpărat o serie de aparate, iar Sabrina Voinea, cea mai bună gimnastă a lotului, se antrenează acolo cu mama sa, Camelia Voinea.

Eu m-am uitat și în planul Federației pentru anul viitor: nu vor participa la nicio cupă mondială, nu au niciun obiectiv la Europene, iar la Olimpiadă au ca obiectiv locurile 7-8. Pentru mine este greu de înțeles acest apel la sponsori, nu zic ca ar fi ușor, dar parcă nu se face la modul acesta”, a declarat președintele Agenției Naționale a Sportului, Elisabeta Lipă, la Realitatea Plus.

Ce spune șefa Federației de Gimnastică

Potrivit unui comunicat al Federației Române de Gimnastică, președinta Carmencita Constantin susține că instituția nu are în prezent bani în conturi, iar pregătirea din ultimele două luni s-a făcut cu bani de la sponsori. Mai mult, FRG nu are încă la dispoziție bugetul pentru anul viitor și nu știe nici măcar câți bani va primi de la bugetul național.

FOTO: captura Facebook @FRG

”Noua echipă olimpică de gimnastică feminină este una tânără, cu o vârstă medie de 16 ani și câteva luni. În lotul extins sunt 15 gimnaste, iar pentru olimpiadă vor fi selectate în următoarele săptămâni, doar cinci dintre ele.Până la olimpiadă, reprezentanții echipei încearcă să facă rost de bani pentru pregătire.

Ar avea nevoie de două milioane de euro până anul viitor, bani care ar asigura în special pregătirea din străinătate a gimnastelor, care în România nu au aparate similare cu cele pe care vor concura la Paris.

Federația Română de Gimnastică face un apel la donatori să contribuie cu bani astfel încât pregătirea să se desfășoare în cele mai bune condiții”; se arată într-un comunicat al Federației Române de Gimnastică, publicat pe Facebook.

Amintim că echipa feminină a României s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, după ce s-a clasat pe locul 10 în calificările ediției a 52-a a Campionatelor Mondiale de gimnastică artistică, de la Anvers, iar cea mai bună clasare a României a fost locul 4 în finala de la sol obținut de Sabrina Maneca Voinea.

Astfel, România revine la o ediție a Jocurilor Olimpice după o pauză de 12 ani, când a fost prezentă la JO Londra 2012.

Citește și: Elisabeta Lipă vede potențialul gimnasticii românești: ”Îmi doresc să le iau în braţe la anul, la Paris, după ce se termină finala pe echipe”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel