Discursul lui Putin demonstrează „plăsmuirea minții sale”. Iulian Chifu: Este o cădere clară în faza terminală a stalinismului târziu
După ce a atras atenția opiniei publice prin discursul său de peste două ore, declarațiile lui Putin rămân ambigue și lipsite de plauzibilitate.
Discursul lui Vladimir Putin, susținut cu o lună înainte de alegerile prezidențiale, a intrat în atenția presei internaționale. Subiectele abordate de acesta sunt multe, sau prea multe pentru a fi toate prezentate într-o singură analiză. Însumarea tuturor ideilor prezentate de Putin în cele peste două ore de monolog pare că subliniază cu atât mai mult ambiguitatea subiectelor abordate de acesta.
DC News l-a contactat pe specialistul în politică externă - Iulian Chifu - pentru a ne putea contura o imagine de ansamblu cât mai corectă asupra discursului susținut azi de președintele Rusiei.
„Discursul lui Vladimir Putin este o amestecătură între un discurs despre starea națiunii, un raport de activitate a ceea ce a făcut, un program electoral pentru viitor, promisiuni și amenințări, iar el reflectă câteva realități despre nivelul la care a ajuns Putin.
În primul rând, este o cădere clară în faza terminală a stalinismului târziu când nimic în jurul său nu mai are iz de libertate, drept de a alege, opinie - alta decât a liderului suprem. Nimeni nu-i mai poate spune nimic. De asemenea, arată clar o izolare a celor din jurul său, după ce s-a autoizolat el în pandemie, dar și o ruptură de realitate.
Vine și vorbește despre lucruri care nu fac parte decât din propria plăsmuire, propria narațiune, și nu din realitate. Și, ca să dau un exemplu aici, vine și vorbește despre dialog strategic cu SUA, despre securitate europeană, când Putin în momentul de față a rupt toate acordurile internaționale. Nu are niciun fel de dialog cu nimeni și cu atât mai puțin la nivel european, unde securitatea europeană se face împotriva lui Putin, nu împreună cu Putin. Deci este un discurs, sigur, cu tentă electorală îndreptat înspre propriul public, inclusiv „marile” relații pe care și le anunță, cât și aceste referiri cu SUA și securitatea europeană, dar și cu sudul global și alți parteneri. Sunt niște falsuri. Lumea din jur se schimbă iar Putin nu este parte a acestei schimbări. Rusia lui Putin este complet izolată. Lumea se schimbă în jurul său, dar Putin și Rusia nu mai participă la nimic, de la jocuri olimpice până la zonă culturală.”, a precizat Iulian Chifu, pentru DC News.
Amenințarea nucleară trebuie privită din două aspecte
„Un prim aspect este faptul că „dacă este atacată, Rusia va reacționa”. Un al doilea aspect - sigur, prin juxtapunere - este o ambiguitate, dar nu este întâmplătoare. Această ambiguitate se referă foarte clar la declarația NATO în privința unor trupe trimise în sprijinul Ucrainei. Sigur că nu se pune problema armelor nucleare în legătură cu sprijinul pentru Ucraina, ci cu eventuale atacuri împotriva Rusiei. Și aici avem o problemă: Măsura în care o umbrelă nucleară se extinde pe teritorii anexate și nerecunoscute legal. Este vorba despre cele 5 regiuni din Crimeea, Zaporojie, Herson, Donets, Lugansk. Orice măsură, orice chestiune se întâmplă aici, Rusia sau Putin poate considera că se întâmplă pe teritoriul său. Altfel, sigur că nu se pune problema unei discuții și a unei contrapuneri nucleare. E o formulă de a agita o sabie pentru a agita publicul occidental prin suprapunerea a două lucruri care provin din zone diferite.”, a mai punctat specialistul, pentru DC News.
Soldații care vor primi beneficii de la statul rus, după război
Putin, de-a lungul discursului său, a punctat faptul că cei care se întorc de pe front vor primi diverse beneficii: angajări în structurile de stat sau chiar excepții fiscale în sectorul privat.
„Da, anunță electoral faptul că toți militarii care se întorc au o șansă în Rusia. Li se va acorda un fel de merit suplimentar și ar putea fi implicați și în structurile de conducere. E vorba evident despre civilii care au fost recrutați și li se oferă o promisiune și veteranilor, că vor avea parte de un anumit tratament la revenirea în țară.”, a încheiat Iulian Chifu, pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News