Data publicării:

Discotecă la subsolul bisericii, în SUA. Sociolog Alfred Bulai: Occidentalii s-ar putea simți atrași de ortodoxie. Provocare pentru BOR, cu diaspora / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Pe fondul discuțiilor referitoare la alinierea datei Paștilor între Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă, sociologul Alfred Bulai a vorbit despre gradul de reformare al bisericilor din Occident.

În cadrul emisiunii „Nod în Papură“, la DC News, Alfred Bulai și Val Vâlcu au discutat despre modul în care anumite biserici din Occident s-au transformat în raport cu cele din ramura ortodoxă a creștinătății:

„E posibil ca ortodocșii, fiind mult mai tradiționali, să atragă o parte a populației Europei. Mulți oameni s-ar putea să fie mai fascinați de ritualurile ortodoxe, față de cele catolice. E ceva nou, exotic și mai dramatic. S-ar putea să fie și invers și occidentalii să fie mai atrași de ortodoxie“, a punctat Alfred Bulai.

„Am nimerit la finalul unei slujbe în Marbella, în Spania. Se cânta folk...se modernizează și biserica“, a adăugat Val Vâlcu.

„La o biserică din SUA nu mai veneau tinerii. Aveau subsol și au făcut discotecă. Veneau tinerii toată noaptea, sâmbătă spre duminică, iar dimineața urcau la slujbă. Bine, nu sunt toți de acord, dar e vorba de a încerca să reformezi.

Chiar în comunism erau preoți care și-au luat stații, și-au făcute ecrane, proiectau diapozitive. Nu poți să te opui tehnologiilor și schimbărilor, ci trebuie să le asumi cumva.

Biserica Ortodoxă are o uriașă problemă. 3-4 milioane de emigranți, expuși altor biserici, te face să pierzi controlul. Vorbesc de diaspora și cred că ar trebui să fii mai sprinten, să încerci să te adaptezi într-o mai mare măsură la o realitate. 4 milioane reprezintă 20% din populația României, iar ăștia sunt tineri care au copii. E o problemă la care ar trebui să se gândească“, a spus Alfred Bulai.

CITEȘTE ȘI     -      EXCLUSIV  Paștele Ortodox, sărbătorit cu cel Catolic. Alfred Bulai: România a făcut un mic pas în 1999. În Noua Ordine Mondială, un gen de unitate nu ar strica / video

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel