Șefa Secret Service, Kimberly Cheatle, a demisionat - Reuters
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
A demisionat directorul Serviciului Secret al Statelor Unite, Kimberly Cheatle.

Directorul Serviciului Secret al SUA, Kimberly Cheatle, a demisionat marți, după ce agenția a fost supusă unui control dur pentru că nu a reușit să împiedice un potențial asasin să îl rănească pe fostul președinte Donald Trump în timpul unui miting de campanie, potrivit unor rapoarte mass-media, citate de Reuters.

Președintele SUA, Joe Biden, a confirmat demisia și a declarat că intenționează să numească în curând un nou director al Serviciului Secret.

Foto: Agerpres / Kimberly Cheatle

Serviciul Secret, care este responsabil de protecția actualilor și foștilor președinți ai SUA, se confruntă cu o criză după ce un bărbat înarmat a reușit să tragă asupra lui Trump de pe un acoperiș, la mitingul din Butler, Pennsylvania, pe 13 iulie.

Cheatle s-a confruntat cu o condamnare bipartizană atunci când a apărut luni în fața Comisiei de Supraveghere a Camerei Reprezentanților, refuzând să răspundă la întrebările unor parlamentari cu privire la planul de securitate pentru miting și la modul în care forțele de ordine au răspuns la comportamentul suspect al atacatorului.

Mai mulți parlamentari republicani și democrați i-au cerut să demisioneze.

Cel mai mare eșec

Trump, candidatul republican la președinție, a fost rănit la urechea dreaptă, iar un participant a fost ucis în atacul de la miting. Atacatorul, identificat ca fiind Thomas Crooks, în vârstă de 20 de ani, a fost împușcat și ucis de un lunetist al Serviciului Secret.

Cheatle, care a condus agenția din 2022, a declarat parlamentarilor că își asumă responsabilitatea pentru împușcături, numindu-l cel mai mare eșec al Serviciului Secret de la împușcarea președintelui Ronald Reagan în 1981.

Foto: Agerpres / Donald Trump

Serviciul Secret se confruntă cu investigații din partea mai multor comisii ale Congresului și a organismului de control intern al Departamentului pentru Securitate Internă al SUA, organizația mamă a acestuia, cu privire la performanțele sale. Președintele Joe Biden, care și-a încheiat campania pentru realegere, a solicitat, de asemenea, o revizuire independentă.

O mare parte a criticilor s-au concentrat pe eșecul de a securiza acoperișul unei clădiri industriale unde se afla atacatorul, la aproximativ 140 de metri de scena unde vorbea Trump.

În afara perimetrului

Acoperișul a fost declarat în afara perimetrului de securitate al Serviciului Secret pentru eveniment, o decizie criticată de foști agenți și parlamentari.

Captură de ecran / Foto: Video X KKMediaTingz

Cheatle deținea o funcție de conducere în domeniul securității la PepsiCo atunci când Biden a numit-o director al Serviciului Secret în 2022. Anterior, ea lucrase 27 de ani în cadrul agenției.

Ea a preluat funcția în urma unei serii de scandaluri care au implicat Serviciul Secret.

Zece agenți ai Serviciului Secret și-au pierdut locul de muncă după dezvăluirile conform cărora au adus femei, unele dintre ele prostituate, în camerele lor de hotel, înaintea unei călătorii în Columbia a președintelui de atunci, Barack Obama, în 2012.

De asemenea, agenția s-a confruntat cu acuzații că a șters mesaje text din jurul momentului atacului din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA. Aceste mesaje au fost ulterior căutate de o comisie a Congresului care investighează revolta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel