![foto: Freepik foto: Freepik](https://media.dcnews.ro/image/202407/w670/bauturi-pasteurizate_23437300.jpg)
Diferența principală între pasteurizare și ultrapasteurizare constă în temperatura la care sunt tratate produsele alimentare și durata de expunere la această temperatură:
Mai multe explicații din revista Colegiului de Agricultură și Științele Naturii "Cornell" privind diferențele de temeperatură și termen de valabilitate dintre cele două, aici:
Pasteurizare
Temperatură: Produsele alimentare sunt încălzite la o temperatură mai scăzută, în general între 60°C și 85°C.
Durată: Procesul durează de obicei între 15 și 30 de minute.
Scop: Pasteurizarea este folosită pentru a reduce numărul de bacterii și alte organisme patogene, fără a afecta semnificativ gustul sau compoziția alimentului. Produsele pasteurizate sunt de obicei refrigerate și au o durată de valabilitate mai scurtă comparativ cu cele ultrapasteurizate.
Ultrapasteurizare
Temperatură: Produsele sunt expuse la temperaturi mult mai mari, în jur de 135°C până la 150°C.
Durată: Timpul de expunere la această temperatură este mult mai scurt, de obicei doar câteva secunde.
Scop: Ultrapasteurizarea este folosită pentru a extinde durata de conservare a produselor alimentare, eliminând o mare parte din bacteriile și enzimele prezente. Produsele ultrapasteurizate pot fi păstrate la temperatura camerei sau în frigider pentru o perioadă mai lungă de timp, fără a necesita refrigerare imediată.
În general, alegerea între pasteurizare și ultrapasteurizare depinde de tipul de produs alimentar și de preferințele producătorului în ceea ce privește siguranța alimentară și durata de păstrare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Cea mai tare glumă cu Austria și Schengen, după ce țara a pierdut în fața Turciei și nu s-a calificat în sferturile Euro 2024
- Calea Lactee va fi vizibilă cu ochiul liber în curând. Când va fi spectacol pe cer
- Pericolul de 91 de trilioane de dolari ce amenință pe toată lumea. Avertismentul dur dat de economiști
- Dana Budeanu i-a dat sărutul morții lui Marcel Ciolacu. Încă două mișcări și-l elimină definitiv
- Horoscop 4 iulie 2024: Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Simulescu, despre o zodie: Nu fugiți după cai verzi pe pereți!
- BANCUL ZILEI: Ion și Măria în pat
- Scrisoarea lăsată de jucătorii naționalei în vestiar, după meciul cu Olanda - Foto în articol
- Edi Iordănescu, greșeala fatală pentru România - Olanda: De la bătălia istorică, la relaxarea totală. Exemplul din 1992 ne-ar fi adus victoria
- Cod Galben de averse torențiale și grindină: Harta zonelor vizate. Prognoza meteo specială pentru București
- Ninsoare la Dâmbovicioara, în luna lui Cuptor? Roxana Bojariu, climatolog: Greu de crezut - Video