Dieta anului 2023. Dacă ți-e greu să ții postul intermitent sau religios, există alternative simple și rapide care te scapă de kilogramele în plus
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Fotografie de la Towfiqu barbhuiya: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/maini-tricou-sanatate-zgarcit-11309666/
Fotografie de la Towfiqu barbhuiya: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/maini-tricou-sanatate-zgarcit-11309666/
Kilogramele în plus au devenit o problemă serioasă pentru sănătatea românilor. 

Mâncarea este la îndemâna oricui. Frigiderul este plin, iar când ne este poftă de ceva dăm comandă și ne vine acasă orice ne dorim... în câteva minute. De mers pe jos nu mai avem timp.

2. Fotografie... (burger-pexels-valeria-boltneva-1639565_98898100.jpg)

Ne urcăm în mașină dimineață și tot cu ea ne întoarcem acasă. Luăm liftul la serviciu chiar și pentru un etaj. La finalul zilei, concluzia este tristă pentru sănătatea: cel mult 500 de pași pe zi și mese copioase.

3. Fotografie... (tort-pexels-quang-nguyen-vinh-2144200_44050200.jpg)

Și uite așa, simplu, doar mâncând, fără să facem mișcare, ajungem să ne întrebăm: Ce facem acum? Cum scăpăm de kilogramele în plus? Și nu doar pentru a arăta bine, ci mai ales pentru a avea o sănătate bună.

În acest context, CURS a lansat primul sondaj național privind starea de sănătate a românilor, iar rezultatele arată așa: 27% dintre români vor să slăbească în medie 10,13 kilograme, iar în topul dietelor se află postul (intermitent sau religios) și dieta Nupo.

5. Fotografie... (sondaj_47919400.jpg)

Obezitatea este o afecțiune medicală caracterizată prin acumularea excesivă de grăsime corporală, care poate avea efecte adverse asupra sănătății. Obezitatea poate fi rezultatul unor factori precum alimentația neechilibrată, lipsa de exerciții fizice, predispoziția genetică, nivelurile ridicate de stres, lipsa somnului și alți factori socio-economici și culturali. Aceasta poate crește riscul pentru o serie de afecțiuni de sănătate, printre care diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, bolile de ficat, anumite tipuri de cancer și afecțiuni ortopedice.

Tratamentul obezității poate implica modificări ale stilului de viață, cum ar fi adoptarea unei diete echilibrate și a unui program regulat de exerciții fizice. În unele cazuri, poate fi necesară intervenția medicală, cum ar fi chirurgia bariatrică, pentru a ajuta la reducerea greutății și a riscurilor asociate obezității.

Dar ce facem pentru a nu ajunge la chirurgie? Haideți să vedem care ar fi soluțiile

Un semnal de alarmă privind starea de sănătate a românilor a reieșit în urma celui mai recent sondaj de piață realizat de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS), denumit „Dieta anului 2023”. Potrivit datelor statistice, românii și-au exprimat dorința de a-și schimba stilul de viață prin obținerea unei greutăți sănătoase și menținerea echilibrului nutrițional. Sondajul realizat în perioada 3 -14 februarie a.c., 39% dintre români au nevoie și vor să slăbească, dar cu ajutorul unei diete sigure, atestată medical și echilibrată nutrițional, care să conțină mese sărate, dar și dulci. 

Dintre respondenți, 25% au indicat că își doresc să slăbească 10 kilograme; 27% vor să slăbească 5 kilograme; 9% au nevoie să slăbească 15 kilograme, 7% vor să piardă 7 kilograme, în timp de 5% dintre cei care au participat și răspuns la sondaj, vor să slăbească 20, respectiv 12 kilograme.

Sondajul indică o creștere semnificativă a aderării la regimuri alimentare echilibrate nutrițional, astfel că în anul 2023, 17% dintre români au declarat că au ținut dietă, iar ca opțiuni au preferat postul / intermitent sau religios (17%) și dieta Nupo (14%). Alte diete menționate sunt: regim echilibrat (10%); fără sare, grăsimi (8%); Dukan (6%), vegetariană/ cu multe legume (4%); Rina (4%), ketogenică (4%); personalizată/recomandată de nutriționist (4%); daneză (2%). În același timp, 17% dintre persoanele participante la studiu au avut răspunsuri legate de foame / deficit caloric / fără zahăr / pâine / carbohidrați.

Toată lumea știe ce este postul intermitent sau religios, dar noutatea stă în locul doi în preferințele românilor. O mare parte au zis că preferă dieta Nupo, poate și pentru că este mai ușor de ținut și are rezultate mai bune.

Dieta Nupo este originară din Danemarca. Oferă produse celor care doresc să urmeze o dietă de slăbit, dar și să își mențină greutatea sau să prevină obezitatea. Toate produsele Nupo conțin cantitatea corectă și completă de nutrienti (proteine, vitamine și minerale, fibre) esențiali organismului și sunt certificate de către Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), înregistrate la Ministerul Sănătății, conțin ingrediente aprobate de OMS și sunt produse în UE. Dieta Nupo se supune Legislației Europene și Naționale: EU2017/1798 completare la EU 609/2013 privind dietele înlocuitoare complete de mese, foarte scăzute în calorii.  

Dr. Dana Miricioiu, medic chirurg estetician si Ambasador Nupo România, a spus că formula echilibrată a dietei Nupo permite controlul riguros al aportului caloric și al conținutului de zahăr, facilitând procesul de slăbire fără a compromite necesitățile nutriționale esențiale. Deși este o dietă săracă în calorii, Nupo conține cantitatea corectă și completă a peste 34 de nutrienți esențiali organismului, care au rolul de a menține organismul echilibrat pe toată durata procesului de slăbire. Produsele Nupo nu doar îndeplinesc cerințele nutriționale, ci și satisfac gusturile variate, asigurând o experiență plăcută în cadrul dietei.

6. Fotografie... (dr-dana-miricioiu_31140300.jpg)

Dr. Dana Miricioiu

În ultimii 5 ani, 37% dintre români au declarat că au ținut dieta, media fiind de 1,8 ori. Astfel, 29% dintre respondenți au menționat că au ținut dieta de două ori sau o singură dată, 10% au ținut dieta de 3 ori; 5% de cinci ori, 2% de patru ori și 1% de zece ori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel