Diaconescu: Președinția nu a fost consultată în privința reînhumării lui Nyiro Jozsef
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Cristian Diaconescu
Cristian Diaconescu

Președinția nu a fost consultată în privinţa reînhumării scriitorului Nyiro Jozsef la Odorheiu Secuiesc, a declarat, joi, la postul B1 TV, coordonatorul consilierilor prezidențiali, Cristian Diaconescu.

Întrebat dacă Preşedinţia a fost consultată în privinţa reînhumării scriitorului maghiar, acuzat de antisemitism și fascism, Cristian Diaconescu, a susținut, joi, că nu crede că am avea nevoie de un ”radicalism într-o formă sau alta”, însă președinția nu a fost conultată în această privință.

”Nu ni s-a cerut punctul de vedere. Într-o astfel de situaţie, lucrurile în primul rând trebuie privite din perspectiva relaţiilor excelente pe care le avem cu Ungaria şi din perspectiva faptului că România este acreditată în acest moment cu un statut cât se poate de clar în , radicalismce priveşte protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale minorităţilor. Sigur, nu ştiu toate detaliile în legătură cu dialogul pe care Ministerul de Externe l-a purtat cu autorităţile de la Budapesta. În orice caz, nu cred că un radicalism într-o formă sau alta este ceea ce avem nevoie”, a precizat fostul ministru de externe.

”Nu știu dacă această aducere a osemintelor ar fi fost însoțită și de alte gesturi în relația bilaterală cu o semnificație care la un moment dat ar fi lezat sentimentele naționale românilor. Atunci lucrurile ar fi fost într-adevăr complicate. Dacă era doar o situație punctuală, lucrurile ar fi trebuit analizate - după părerea mea - cu cât se poate de multă atenție și echilibru”, a mai precizat Diaconescu.

Reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef în România a creat un val de nemulțumiri printre românii din Harghita, iar MAE ”a comunicat deja părţii ungare poziţia autorităţilor române, respectiv dezacordul faţă de reînhumarea lui Nyiro Jozsef în România. Partea română a arătat că activitatea politică a lui Nyiro Jozsef din perioada 1941-1945 indică o atitudine de extremă dreaptă, antisemită şi de colaborare cu un regim fascist”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel