Data publicării:

Dezechilibrul bugetului de stat provine din subestimarea cheltuielilor şi supraestimarea veniturilor, afirmă Consiliul Fiscal

Autor: Ion Voicu | Categorie: Economie
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Consiliul Fiscal susţine, într-o analiză proprie, că dezechilibrul bugetului de stat, în valoare de 20 de miliarde de lei, înregistrat în primele trei luni ale anului, provine atât din subestimarea cheltuielilor, cât şi din supraestimarea veniturilor. În consecinţă, spun analiştii economici, reechilibrarea se va putea face doar acţionând în ambele zone, iar punctual, problema se va rezolva, cel mai probabil, în urma unei rectificări bugetare.

Reducerile de cheltuieli trebuie să fie însoţite aşadar şi de un efort de creştere a veniturilor bugetare printr-o mai bună administrare fiscală, spune analistul economic Constantin Rudniţchi, care adaugă însă că exclude în acest moment varianta unor creşteri de impozite sau taxe.

„Am văzut o serie de propuneri transmise de ministere. Se fac nişte economii la cheltuielile curente, de la articole de papetărie până la combustibili. E nevoie de mai bună administrare, dar în niciun caz nu pot să ajungă, din câte înţelegem, la nivelul la care ne-ar trebui bugetat. Şi atunci e limpede că ar trebui să se mizeze şi pe o creştere a veniturilor. Am văzut doar câteva măsuri. De exemplu, recent, Ministerul Finanţelor a schimbat regulile de eşalonare a unor plăţi pentru companii. O să vedem cât de eficiente sunt. Nu vedem deocamdată eficienţa măsurilor privind, de exemplu, legarea caselor de marcat fiscale la serverele ANAF. Ar trebui să vedem şi eficienţa folosirii e-facturii, pentru că s-a introdus în mai multe zone şi pentru mai multe companii. Sigur că mai poţi luate nişte măsuri care au fost avansat în spaţiul public: blocarea angajărilor la stat, interzicerea cumulului salariului bugetar cu pensia”, a zis Constantin Rudniţchi, conform Rador.

Constantin Rudniţchi explică faptul că cel mai probabil la jumătatea anului va avea loc o rectificare bugetară, prilej cu care se va face o reaşezare de cheltuieli între diverse ministere şi adaugă că este foarte important să se păstreze cheltuielile cu investiţiile în contextul implementării PNRR, adică este esenţial să se evite tentaţia de a tăia din aceste cheltuieli, aşa cum s-a mai întâmplat în trecut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel