Deșeurile în spațiu: UE depinde de SUA pentru siguranța sa. Importanța geopolitică și strategică a spațiului
Pe orbita spațială, nu există reguli sau instituții capabile să forțeze guvernele să elimine sateliții dezafectați sau să colecteze resturi. Se pare că Bruxelles-ul ar putea schimba acest lucru.
A distruge propriul satelit pe orbită pentru a arăta lumii întregi capacitatea sa militară. Este exact ceea ce a făcut Rusia la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut.
Episodul a dovedit importanța geopolitică și strategică a spațiului, dar a fost și un semnal de alarmă pentru Europa, care astăzi trebuie să se bazeze pe Statele Unite pentru a ști dacă resturile spațiale - poate o rămășiță a satelitului rusesc doborât - riscă să se ciocnească cu unul dintre sateliții săi.
În ultimele decenii, spațiul a fost ”populat” cu instrumente care permit omenirii să trăiască într-un context de interconectare perenă, datorită schimbului continuu de date între cele mai comune tehnologii, precum smartphone-uri, televizoare și navigatoare auto și sateliți aflați pe orbită.
Cu toate acestea, în spațiu nu există reguli sau instituții capabile să oblige guvernele să scoată sateliții care nu mai sunt în funcțiune sau să colecteze resturi rămase pe orbită.
Prin urmare, există un risc tot mai mare de coliziuni cu consecințe pentru activitățile umane care se bazează pe date satelitare.
Probleme critice neglijate până acum de Bruxelles, care continuă să se bazeze pe aliații americani pentru a-și garanta securitatea, așa cum subliniază un articol recent publicat în Politico Europe, citat de Europa Today.
”Deși UE dispune de resurse spațiale de talie mondială, inclusiv sistemul de navigație și poziționare Galileo și rețeaua de observare a Pământului, Copernicus, Uniunea a rămas în urma Statelor Unite și a Chinei în domenii cheie ale cursei spațiale, precum lansatoarele, constelațiile de sateliți și cunoașterea contextului spațial, crucial pentru securitate și prosperitate în secolul XXI”, se arată în publicația citată.
Cu toate acestea, UE ar putea inversa cursul folosind metoda deja aplicată pe web: dictează reguli aplicabile oricui dorește să facă afaceri pe piața unică europeană de la aproximativ 450 de milioane de oameni.
”Europa ar putea fi de fapt o forță pentru reglementarea echitabilă, managementul durabil al traficului și controlul armelor în spațiu: trebuie doar să se uite la propria apărare”, conchide Politico, încurajând Bruxelles-ul să investească în securitatea spațială.
Putin relansează proiectul Sphere: ”Mergeți înainte cu energia nucleară, să recucerim spațiul”
”Rusia va continua să-și ducă la îndeplinire planurile în domeniul explorării spațiului, inclusiv lucrările la o navă spațială de ultimă generație”. Acest lucru a fost declarat de președintele rus Vladimir Putin într-o întâlnire cu președintele belarus Alexandru Lukașenko și lucrătorii Cosmodromului Vostochny la începutul lunii aprilie.
"Suntem ghidați de dorința strămoșilor noștri de a merge înainte, indiferent de orice dificultăți și încercări externe de a ne împiedica progresul. Nu există nicio îndoială că vom fi consecvenți și perseverenți în realizarea tuturor planurilor noastre", a adăugat Putin la acel moment.
„Vom continua să lucrăm la o navă spațială de ultimă generație și la tehnologiile energetice nucleare și spațiale, în care am pus clar baze foarte bune și avem avantaje clare”, a spus Putin.
Citește și...
Războiul spațial abia a început. China ar fi gata să atace Starlink, ”constelația” lui Elon Musk
Vizibili cu ochiul liber, miile de sateliți ai constelației Starlink, trimiși în spațiu de compania SpaceX a lui Elon Musk, îi enervează foarte mult pe liderii chinezi.
Inițial, Starlink își propunea să ofere acces la internet în întreaga lume, în special în zonele inaccesibile, dar de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, Elon Musk a jucat un rol crucial prin Starlink. Constelația a fost pusă la dispoziție pentru a oferi ucrainenilor conexiuni la internet.
Cercetătorii chinezi lucrează în prezent la metode de distrugere a sateliților Starlink
Potrivit South China Morning Post, „oamenii de știință chinezi lucrează în prezent la metode de distrugere a sateliților Starlink”.
Compania lui Elon Musk este într-adevăr acuzată că a ajutat armata SUA să mărească mult viteza de transmitere a datelor „în special pentru avioanele de luptă și dronele de luptă”.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News