Descoperiri arheologice în Munții Apuseni. În Ținutul Aurului, cercetătorii au găsit rămășițele unui mausoleu și dovezi ale unui trib colonizat în Dacia pentru extragerea metalului / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Ioan Radu Gava
Foto: Ioan Radu Gava
În satele Ruda și barza, în apropiere de Brad, s-au păstrat vestigii ale celor mai vechi mine de aur cunoscute în Munții Metaliferi. Este vorba de rămășițele unor galerii dăltuite în vremea romanilor, unelte antice folosite în minerit, opaițe și chiar și un cimitir antic al minerilor.  

O necropolă antică a fost localizată în vecinătatea satelor Ruda și Barza, pe dealul Muncelul, la poalele căruia au rămas abandonate fostele intrări în galeriile Ruda 12 Apostoli și Zdraholț. La valea de acest loc se află ruinele exploatării miniere Barza, conform zhd.

Cimitirul a fost cercetat de arheologi în anii ´80, însă nu a fost singurul loc bogat în vestigii arheologice. Pe dealurile din împrejurimi, acoperite cu pășuni și păduri, localnicii au găsit numeroase artefacte antice.

„Săpăturile arheologice efectuate pe terasa La Petrenești de pe înălțimea Muncelu (775 metri altitudine), aflată la 12 kilometri sud-est de orașul Brad, au dat la iveală până în prezent 129 de morminte de incinerație cu ardere pe loc, aparținând populației ilire colonizate aici în vederea extragerii și prelucrării minereului aurifer”, a spus arheologul Adriana Rusu într-un raport cu privire la rezultatele cercetărilor.

Mormintele au fost sesizate la adâncimi de până la 75 de centimetri sub nivelul solului, prin crusta de pământ ars care contura forma rectangulară a gropilor și care continua în interior pe toată adâncimea mormintelor.

Rămășițele unui mausoleu în interiorul cimitirului

Fragmente de vase ceramice, căni, urcioare, fructiere, străchini, opaițe cu un singur arzător, cuie și scoabe din fier au fost descoperite în interiorul mormintelor.

În plus, în cimitir au fost descoperite rămășițele unui presupus mausoleu, dar și un soclu și o stelă funerară, fragmente de piatră cu figuri umane și cu inscripții funerare.

„Cimitirul de la Muncelu — Brad, prin particularităţile sale de rit de înmormântare şi a formelor de vase ce au fost descoperite aici, aparţine unei populaţii coloniste de illiri sau dalmatieni, aduşi în această zonă imediat după cucerirea romană, populaţie ce se îndeletnicea cu extragerea şi prelucrarea minereului aurifer din această parte a Munţilor Apuseni în secolele II — III e.n.

Cimitirul, o descoperire de amploare, presupune existența unor aşezări de minieri în această parte vestică a provinciei romane, care aveau ca punct principal în îndeletnicire extracţia din minele Ruda Brad”, a mai spus cercetătoarea Adriana Rusu.

„În pădurile pe care le-am cutreierat, am găsit tot felul de sape și bucăți de unelte de fier dacice – cred eu – folosite în minerit, dar și inscripții romane. Sunt numeroase obiecte valoroase pentru istoria noastră, abandonate peste tot, alături de numeroasele foste galerii miniere și puțuri părăsite și de fundațiile atâtor case vechi ale minerilor, înghițite și ele de pădure”, a spus un fost miner din localitatea Ruda.

Minele antice din Masivul Barza au funcționat începând din secolul al II-lea, dar au fost abandonate după năvălirea popoarelor migratoare din secolele următoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel