Descoperirea care ar produce schimbări uriașe în tratamentul cancerului de ficat: „Tehnologia există, se folosește la vaccinarea anti-COVID”
În exclusivitate pentru DC MEDICAL, prof Dan Gabriel Duda, de la Universitatea Harvard, a vorbit despre cele mai recente descoperiri în tratamentul cancerului hepatic. Astfel, prof Dan Gabriel Duda a explicat că „rămâne o mare problemă” faptul că tratamentele care țintesc celulele canceroase în hepatocalcinom nu au un succes real, însă există o speranță în imunoterapia modernă.
„Tratamentele care țintesc celulele canceroase în hepatocalcinom nu au reușit până acum. Rămâne o mare problemă. Vorbim de terapii care țintesc vasele de sânge, vorbim de imunoterapii, care activează sistemul imunitar, dar terapii care să țintească direct celulele maligne nu s-au dezvoltat cu succes încă. Or ceea ce încercăm noi este exact acest lucru: să țintim celulele care, în acest procedeu, sunt celulele care au pierdut funcția p53.
Proteina p53 este extrem de importantă în celulele care reglează cicul de viață al celulei, care se pierde în celule maligne și proliferează necontrolat. Ori, noi am reușit să reintroducem, cu acest procedeu de ARN mesager, expresia proteinei în mod tranziliant, cât să inducem omorârea acestor celule maligne și în același timp activarea sistemului imunitar prin aducerea limfocitelor T și a celulelor Natural Killer (sau celule NK)”, a declarat prof Dan Gabriel Duda, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Profesorul de la prestigioasa Universitate Harvard a susținut și că tehnologia deja există, aceasta fiind folosită deja la vaccinarea anti-CoVID
„Tehnologia există, se folosește la vaccinarea anti-COVID, și se poate produce și la o scară mai mare. Folosim nanotehnologii cu suprafața modificată, în așa fel încât să țintească direct celulele canceroase, minimalizând efectul secundar asupra țesuturilor normale. Reexprimând această proteină nu este egal cu chimioterapia. Este mai mic riscul de toxicitate. El există, însă îl minimalizăm prin folosirea acestor nanotehnologii și prin țintirea selective a celuelor tumorale”, a explicat prof Dan Gabriel Duda.
Profesor Asociat Dr. Dan Gabriel Duda este absolvent al Facultății de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și Doctor în Științe Medicale (Chirurgie Gastrointestinală) al Tohoku University Graduate School of Medicine, Japonia. În prezent ocupă funcția de cercetător principal la Departamentul de Radioterapie-Oncologie si profesor asociat la Harvard Medical School (HMS), Boston, Massachusetts, SUA.
Dr. Gabriel Duda a deținut funcțiile de Instructor, HMS și Asistent în Biologie, MGH între 2004 și 2007, Profesor Asistent, HMS, Cercetător Asistent, MGH în perioada 2007-2012 și Cercetător Asociat, MGH în perioada 2012-2016. Din anul 2016 este si director al Programului de Cercetare Translațională în Radioterapie pentru Tumori Gastrointestinale. Conduce secția de Cercetare Oncologică din cadrul Asociației Internaționale a Chirurgilor, Gastroenterologilor și Oncologilor (IASGO) din 2013 și a devenit Secretarul General al acestei organizații în 2015.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News