Data actualizării:
Data publicării:

Descoperire uluitoare. Creierul, maşină a timpului. Ne trimite MEREU cu 15 secunde în urmă

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie creată de Anna Shvets, de la Pexels
Fotografie creată de Anna Shvets, de la Pexels

În fiecare moment, ochii noştri sunt bombardaţi, la propriu, cu o cantitate enormă de informaţii vizuale - milioane de forme, culori şi lucruri care se mişcă în jurul nostru. Pentru creier, sarcina nu e deloc una uşoară. 

Pe de o parte, lumea vizuală se schimbă continuu din cauza schimbărilor de luminozitate, perspectivă, dar şi alţi factori. Pe de altă parte, şi felul în care vedem noi ce e în jur se schimbă, deoarece clipim, dar şi pentru că tot corpul nostru este în mişcare continuă. Pentru a înţelege exact ce înseamnă asta, încercaţi să puneţi un telefon în faţa ochilor voştri şi daţi drumul la înregistrare câteva secunde. În timpul ăsta, mişcaţi-vă. Ei bine, exact acea mişcare agitată, neclară, ajunge şi la creier. 

Cu toate astea, văzul nu ne pare o muncă extraordinară. Deci, cum creează creierul nostru această iluzie a stabilităţii? Procesul i-a fascinat pe cercetători în ultimele secole şi rămâne una dintre întrebările fundamentale în ştiinţa văzului. 

Creierul, ca maşină a timpului 

Cercetători citaţi de Science Alert afirmă că au descoperit un nou mecanism care poate explica această stabilitate iluzorie. Conform sursei citate, creierul nu analizează fiecare cadru, ci în orice moment se transformă în imagine tot ceea ce am vizualizat în ultimele 15 secunde. Astfel, creierul ne păcăleşte, de fapt, şi creează un mediu stabil într-o lume, de altfel, în continuă mişcare. 

Astfel, se poate spune despre creier că este ca o maşină a timpului, care ne trimite constant înapoi cu 15 secunde. Dacă imaginile vizualizate ar fi redate în timp real în faţa noastră, lumea ar părea un loc haotic, plin de fluctuaţii de lumini, umbre şi mişcări. Ni s-ar părea că halucinăm constant. 

Ce consecinţe sunt 

În urma acestui proces, apar atât consecinţe pozitive, cât şi negative. Asta pentru că acest delay de 15 secunde ne poate pune viaţa în pericol atunci când avem nevoie de precizie absolută. Spre exemplu, radiologii examinează sute de imagini în loturi, şi vizualizează mai multe imagini care au legătură una cu alta la rând. Când se uită la o radiografie, clinicienii sunt rugaţi să identifice anomalii şi să le clasifice. 

S-a descoperit, astfel, că deciziile radiologilor nu erau bazate doar pe imaginea prezentă, ci şi pe imagini pe care le-au văzut în trecut, iar asta ar putea avea consecinţe grave pentru pacienţi. Asta pentru că întârzierea de 15 secunde a creierului ar putea să ne facă să nu vedem schimbările imediate din faţa noastră, deoarece creierul se agaţă de prima impresie şi apoi ne aruncă cu 15 secunde în trecut. 

De asta, e foarte important să reţinem că judecăţile noastre de zi cu zi nu sunt bazate neapărat pe prezent, ci şi pe ce am văzut în trecut. Chiar dacă e vorba doar de 15 secunde. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel