DESCENTRALIZARE. Silviu Negraru, primar Mizil, întrebare către Klaus Iohannis. Președintele: ”Este PERICULOS”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Silviu Negraru, primarul orașului Mizil, i-a adresat o întrebare-cheie președintelui Klaus Iohannis, care vizează toate orașele mici din România. 

”Ce o să ne facem noi, ceilalți, primarii orașelor mici? 40% din investițiile la nivel de județ Prahova sunt în Ploiești. Orașele mici nu avem aceleași șanse. Cum pot eu, dle președinte, să mă gândesc pentru următorii 10 ani, 20 de ani, când vin reforme fiscale o dată la doi ani, când nu pot face un buget care să fie stabil? Încerc să promit, să acord facilitățile fiscale agenților economici din zonă, dar la anul e posibil să mă gândesc cum să fac față cheltuielilor orașului cu un buget mai mic cu 20%. Știți care sunt problemele reformei fiscale. Toți primarii de orașe mici, chiar și mari, or să piardă foarte mulți bani. Cum o să vină cineva în sprijinul nostru să ne echilibreze un buget care chiar și așa nu era satisfăcător?” l-a întrebat Silviu Negraru pe președintele Klaus Iohannis la dezbaterea ”Orașele României la 100 de ani de la Marea Unire. Un viitor SMART pentru Ploiești”. 

Guvernanții, vizați

Președintele Klaus Iohannis i-a răspuns: ”Experiența mea în domeniu îmi arată că marile municipii se descurcă indiferent de ce prostii mai inventează guvernanții, însă localitățile mai mici întotdeauna suferă și aici e nevoie de o abordare echilibrată. Reforma fiscală, odată începută, trebuie dusă mai departe și introduse corective. Cred că pentru orașele mici, pentru comune, e nevoie de două chestiuni vitale: descentralizare și echilibrare înțeleaptă a bugetelor, care se face nu după bunul plac al decidentului politic, de la Consiliul Județean sau de la Ministerul Dezvoltării, ci într-o relație naturală cu nevoile și resursele disponibile. Există posibiltatea de a găsi formule adecvate, însă este nevoie de foarte multă voință politică. Constat, cu amărăciune, că atunci când am discutat despre descentralizare au fost mai mulți politicieni din România foarte activi și acum, când ar fi la butoane, activitatea se concentrează, culmea, pe legile justiției și alte lucruri care funcționau. Fără o descentralizare reală, nu o să putem să avem o dezvoltare satisfăcătoare pentru toți românii. Cred că este periculos să lăsăm lucrurile la voia întâmplării. Cu ce este mai vinovat un român care trăiește la dvs. în oraș față de cineva care trăiește în Ploiești și e evident că are șanse destul de diferite?”. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel