Departamentul de Stat al SUA a ordonat ca familiile diplomaţilor americani să părăsească Kievul
Autor: Crişan Andreescu | Publicat pe: 24 ian 2022, 06:25
WhatsApp
Srdiul Ambasadei SUA la Kiev
Srdiul Ambasadei SUA la Kiev
Executivul SUA a ordonat familiilor diplomaţilor americani aflaţi la Kiev să părăsească Ucraina 'din cauza ameninţării continue cu o operaţiune militară rusă', conform unui anunţ făcut duminică de Departamentul de Stat, informează AFP. 

Personalul local şi cel neesenţial pot părăsi ambasada dacă doresc, iar cetăţenii americani care locuiesc în Ucraina 'ar trebui să ia în considerare acum' părăsirea ţării cu zboruri comerciale sau alte mijloace de transport, se adaugă în declaraţia Departamentului de Stat al SUA.

'Situaţia de securitate, în special de-a lungul graniţelor ucrainene, în Crimeea ocupată de ruşi şi în (regiunea) Doneţk controlată de Rusia, este imprevizibilă şi s-ar putea deteriora în orice moment', se mai arată în comunicat. 'Cetăţenii SUA din Ucraina ar trebui să ştie că o operaţiune militară rusă, oriunde în Ucraina, ar afecta grav capacitatea ambasadei SUA de a furniza servicii consulare, inclusiv asistenţa acordată cetăţenilor americani care părăsesc Ucraina', avertizează Departamentul de Stat.

Departamentul de Stat solicită comunităţii americane din Ucraina să se informeze despre 'ce poate şi ce nu poate face guvernul american pentru a-i ajuta în timpul unei crize în străinătate'. Totodată, este recomandată evitarea oricărei călătorii în Ucraina din cauza posibilităţii unui atac din partea Rusiei.

'Credem că o invazie rusă... s-ar putea întâmpla în orice moment', a declarat reporterilor un înalt oficial american.'Statele Unite nu ar fi în măsură să evacueze cetăţenii americani în acest scenariu'. Ambasada rămâne deschisă, iar Kristina Kvien, însărcinat cu afaceri,'rămâne în Ucraina', a adăugat acest oficial sub protecţia anonimatului.

Ea a refuzat să precizeze numărul cetăţenilor americani din Ucraina dar, la începutul lunii decembrie, pentru CNN, subsecretarul de stat american Victoria Nuland estimase numărul acestora între 10.000 şi 15.000, precizează Agerpres.

Departamentul de Stat avertizează cetăţenii americani să nu călătorească în Rusia 

Departamentul de Stat al SUA a anunţat duminică că cetăţenii americani nu ar trebui să călătorească în Rusia din cauza 'tensiunii continue de-a lungul graniţei cu Ucraina' şi a avertizat totodată asupra riscului unui conflict al Rusiei cu Ucraina, informează Reuters.

Departamentul de Stat şi-a republicat avertismentul în care cetăţenii americani sunt sfătuiţi să nu călătorească în Rusia, adăugând că 'cetăţenii SUA sunt sfătuiţi să nu călătorească pe uscat din Rusia către Ucraina prin această regiune'.

Evitarea călătoriilor în Rusia este justificată de 'posibilitatea hărţuirii cetăţenilor americani', în special de către poliţia rusă, dar şi de o 'aplicare arbitrară a legilor locale', informează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?