Data publicării:

Democrații, în blocaj privind candidatura lui Biden. Chirieac: A fost brici pe tot parcursul summit-ului NATO, dar acum a avut două scăpări grosiere

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre șansele ca Joe Biden să fie înlocuit de democrați, înaintea alegerilor prezidențiale.

„Dacă îi sperie pe donatorii de la Hollywood, care sunt foarte importanți, sigur că lucrurile sunt într-o situație dificilă pentru președintele Biden. Dar dacă dânsul nu se retrage, practic Convenția Democrată nu poate întoarce lucrurile. Joe Biden a câștigat alegerile primare în Partidul Democrat, desfășurate la începutul anului.

Totuși, să mai semnalăm ceva - pe tot parcursul summit-ului NATO, Joe Biden a fost brici, n-a avut probleme. Fix acum la sfârșit a avut cele două scăpări grosiere, sancționate de presa din întreaga lume. Plus că n-a avut un mandat rău și nu e un lider dictatorial - are o echipă în jurul său, aceste derapaje pot fi lesne corectate. Chiar și așa, în legătură cu Biden, planează un sentiment de nesiguranță în privința întregii lumi Occidentale”, a precizat Bogdan Chirieac, la Antena 3-CNN.

După prestația criticată în dezbaterea cu Trump de acum două săptămâni, dezvăluirile despre manipularea interviurilor radio locale de către Casa Albă și interviurile preînregistrate cu ABC News și MSNBC, Biden a stabilit un standard foarte scăzut. Conferința de joi, în care a răspuns în mare parte competent la întrebări timp de aproape o oră, ar putea calma unele temeri. Dar standardul a fost, din nou, jos.

Printre momentele mai puțin reușite s-au numărat:

  • Biden și-a oferit singur bătăi de cap după ce l-a confundat pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu „președintele Putin” înainte de conferința națională de presă , dar și când a numit-o pe vicepreședinta Harris „vicepreședintele Trump”, la începutul întrebărilor.
  • A făcut referire la primirea sfaturilor de la „comandantul meu șef” înainte de a se corecta și a spune „șeful Statului Major al armatei”.
  • A menționat că a „creat 2.000 de locuri de muncă doar săptămâna trecută” – aparent o referire la raportul recent privind peste 200.000 de locuri de muncă create în luna iunie.
  • A răspuns unei întrebări despre liderul Sindicatului United Auto Workers, care îi pune la îndoială capacitatea de a câștiga, spunând: „UAW tocmai a transmis că mă susține, dar continuați.” (Susținerea UAW a venit în urmă cu mai bine de cinci luni. Nu este clar dacă Biden a vrut să facă referire la o altă organizație sindicală, AFL-CIO, care și-a reînnoit susținerea pentru el săptămâna aceasta.)

Se lărgește lista democraților care îi cer lui Biden să facă un pas în spate

Niciunul dintre cei nouă oficiali democrați prezenți la conferința Asociației Naționale a Guvernatorilor nu a rămas să urmărească până la final conferința lui Biden. Doar câțiva membri ai personalului democrat au rămas lângă televizor pe măsură ce evenimentul se încheia. Ceilalți au plecat să socializeze în curtea hotelului din Salt Lake City.

Reprezentantul Jim Himes din Connecticut, cel mai important democrat din comitetul pentru informații al Camerei, a declarat că speră ca Biden să se retragă din campania prezidențială.

„Alegerile din 2024 vor defini viitorul democrației americane și trebuie să prezentăm cel mai puternic candidat posibil pentru a confrunta amenințarea reprezentată de autoritarismul MAGA promis de Trump”, a declarat reprezentantul Jim Himes, un democrat moderat din Connecticut și membru de rang înalt al Comitetului de Informații al Camerei, într-o declarație. „Nu mai cred că acesta este Joe Biden.”

Reprezentantul Scott Peters din California a argumentat de asemenea că Biden ar trebui să se retragă din cursă, afirmând: „Miza este mare și suntem pe un curs de pierdere.”

Mai târziu în aceeași seară, reprezentantul Eric Sorensen din Illinois s-a alăturat acestora, devenind al 18-lea membru democrat al Camerei sau Senatului care cere ca Biden să se retragă.

Mai mulți democrați ar putea să defecteze vineri, acum că membrii Congresului nu mai trebuie să se îngrijoreze că l-ar pune pe președinte într-o poziție jenantă în timpul summitului NATO care a avut loc săptămâna aceasta, la Washington, scrie New York Times.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel