Demisie din Guvern. Vâlcu: ”Nu Cîmpeanu a fost miza”. Teoria lui Gușă: ”S-a lăsat locul liber, este următoarea țintă”
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Demisie din Guvern. Vâlcu: ”Nu Cîmpeanu a fost miza”. Teoria lui Gușă: ”S-a lăsat locul liber, este următoarea țintă” / Foto: Gov.ro
Demisie din Guvern. Vâlcu: ”Nu Cîmpeanu a fost miza”. Teoria lui Gușă: ”S-a lăsat locul liber, este următoarea țintă” / Foto: Gov.ro
Jurnalistul Val Vâlcu și consultantul politic Cozmin Gușă au vorbit despre demisia lui Sorin Cîmpeanu din funcția de ministru al Educației. 

Ministrul Educației și-a dat demisia. Val Vâlcu spune că, de fapt, nu Sorin Cîmpeanu ar fi fost miza, în timp ce Cozmin Gușă lansează o teorie despre cine ar fi următoarea țintă și de ce ar fi decis Cîmpeanu să își prezinte demisia în urma acuzațiilor de plagiat, deși opinia publică nu i-a cerut asta.

"De fapt, nu Cîmpeanu era miza, ci legile educației și atunci s-a retras ca să nu pățească legile educației așa cum s-a mai întâmplat cu unele proiecte susținute de Dragnea, de exemplu", a spus jurnalistul Val Vâlcu.

Teoria lui Gușă

"Eu am o teorie, mai ales că îl cunosc pe Sorin Cîmpeanu de foarte mulți ani. Sorin Cîmpeanu tocmai fusese susținut de către Consiliul Rectorilor și absolvit cumva de răspundere chiar de declarația profesorului de la care s-ar fi spus că ar fi preluat în lucrarea de doctorat anumite fragmente. Profesorul a spus clar că lucrau împreună la acele lucruri și că, bineînțeles, nu este nicio problemă. Deci, scandalul se cam întinsese, dar faptul că s-au dus 15-20 de oameni, dintre care unii chiar erau intelectuali, alții doar se declarau ca fiind intelectuali, nu ar fi reclamat acest gest din partea lui Sorin Cîmpeanu. Nu a fost o presiune mediatică, au fost câteva site-uri cu o oarece circulație, mai mică sau mai mare, dar nu a fost o presiune mediatică și nu s-a creat în societatea românească nevoia să se stingă un scandal prin demisia lui Sorin Cîmpeanu, unu la mână.

Exemplul lui Virgil Popescu

Doi la mână, Sorin Cîmpeanu nu face gesturi interpretative și eu sunt convins că s-a sfătuit cu cineva pentru aceste lucruri sau a văzut că, spre deosebire de Virgil Popescu, spre exemplu, în cazul lui nu se manifestă niciun sprijin. Noi dacă vorbim despre un ministru cu un scandal pe cap și care trebuia să demisioneze, în niciun caz nu e Sorin Cîmpeanu, care a făcut o treabă bună, a fost harnic, o fi și greșit, dar mult mai puțin decât alții, iar expertiza pe care o are în calitate de rector în primul rând, dar și ca profesor, era o garanție acolo la minister. Nu sunt eu, sunt un profesor mai slab decât Sorin Cîmpeanu și în orice caz nu sunt eu să îl judec sau să îi judec strategia. Mie mi s-a părut bună în calitatea mea de profesor. 

Faptul că el totuși a demisionat ne arată că cei care ar fi trebuit să îl sprijine nu l-au mai sprijinit pe modelul în care alții îl sprijină pe Virgil Popescu, care face dezastru în domeniul energiei, care ar fi trebuit să demisioneze și care nu demisionează (...) Vreau să subliniez că este vorba în mod ironic despre un mecanism subteran, iar acum, ca și consecință, nici nu am vorbit cu Sorin la telefon de ieri până azi, cred însă că și dacă voi vorbi nu voi căpăta vreo altfel de concluzie decât aceea că a văzut că este nesprijinit.

Cine ar fi, de fapt, ținta

Ce se întâmplă de acum înainte? Se lasă culoarul liber de atac la Ciucă pentru că dacă asta este problema. Un ministru nu trebuie să demisioneze când zice Șercan că el a plagiat. Emilia Șercan a zis mult mai mult despre Ciucă că a plagiat și atunci este logic și clar că Ciucă este următoarea țintă. Deci s-a lăsat locul liber către Ciucă și s-a lăsat locul liber către Klaus Iohannis pentru că strategia principală a lui Klaus Iohannis din ultima vreme și trâmbițată internațional a fost cea legată de educație, învățământ. La ONU s-a dus cu materialele pregătite de către Sorin Cîmpeanu, pe munca lui Sorin Cîmpeanu și a colectivului de acolo și s-a remarcat internațional. Și au venit 20 de oameni în fața ministerului și strategia lui Iohannis s-a făcut praf? Serios? Asta este ținta de fapt și vom vedea de acum înainte cum vor evolua treburile", a spus, la DC News, în emisiunea ”Deferiți mass media“, Cozmin Gușă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel