Data publicării:

Demisia premierului Nikolai Denkov, acceptată de Adunarea Națională din Bulgaria

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Adunarea Națională din Bulgaria a acceptat demisia premierului Denkov cu 216 voturi ”pentru”.

Demisia premierului Nikolai Denkov a fost acceptată de Adunarea Națională din Bulgaria, cu 216 voturi ”pentru”, scrie Agerpres, citând BTA.

Demisia lui Denkov a fost depusă marți la registratura Parlamentului. Premierul a demisionat ca parte a unui acord încheiat între cele mai mari două grupuri din Parlamentul în exercițiu, PP-DB (Continuăm Schimbarea-Bulgaria Democratică) și GERB-UDF (Cetățenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei - Uniunea Forțelor Democratice), potrivit căruia Denkov și Maria Gabriel de la GERB-UDF urmau să fie prim-ministru și viceprim-ministru prin rotație pe o perioadă de nouă luni, începând cu Denkov.

”Rotativa” din Bulgaria

Sub rezerva acestei înțelegeri, cele două coaliții parlamentare, plus Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (MRF), au votat Cabinetul Denkov în funcție la 6 iunie 2023. Rotația urma să aibă loc la 6 martie 2024.

Conform unei prevederi din Constituție, Consiliul de Miniștri condus de Denkov va continua să își îndeplinească funcțiile până la alegerea unui nou guvern și va asigura continuitatea guvernării.

Președintele Adunării Naționale, Rosen Jeliazkov, a precizat că, în conformitate cu Constituția, odată cu acceptarea demisiei lui Denkov, președintele, după consultarea grupurilor parlamentare, va desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru, nominalizat de cel mai mare grup parlamentar, pentru a forma un guvern.

Citește și: Anunț împortant de la Sofia. Proiectul la care lucrează România, Bulgaria și Grecia, după refuzul Austriei de a ne primi în Schengen

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel