Demisionează Victoria Nuland. Bogdan Chirieac spune ce semnal dă înainte de alegeri
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Agerpres
foto: Agerpres
Există vreun mesaj ascuns în spatele demisiei anunțate a Victoriei Nuland?

Victoria Nuland, al treilea diplomat american ca rang și o țintă frecventă a criticilor pentru opiniile sale belicoase față de Rusia și acțiunile acesteia în Ucraina, va demisiona din funcție în această lună, anunță Disclose TV.

Într-o declarație oficială, Departamentul de Stat a comunicat că "Victoria Nuland și-a anunțat intenția de a demisiona în următoarele săptămâni din funcția de subsecretar de stat pentru afaceri politice - un rol în care a reprezentat angajamentul președintelui Biden de a pune diplomația în centrul politicii externe și de a revitaliza conducerea globală a Americii într-un moment crucial pentru națiunea noastră și pentru lume".

Cu ce ar afecta scena politică

Analistul politic Bogdan Chirieac a venit cu mai multe observații în platoul România TV:

"Victoria Nuland are o activitate diplomatică extrem de bogată. Dânsa a avut un rol important alături de fostul ambasador american la București, J. D. Crouch și de ambasadorul român Sorin Ducaru în realizarea Summitului NATO de la București din 2008. A fost cea mai importantă manifestare internațională avută vreodată de căre România. A fost momentul când a venit și George W. Bush la București, a venit și Vladimir Putin la masă cu Băsescu la vremea respectivă.

Doamna Nuland este cea care a lansat campania anticorupție în 2014 în Europa de Est. A avut efect doar în România. Dânsa a plecat de la ideea nobilă și absolut necesară de luptă împotriva corupției. Problema este că nimeni nu i-a mai raportat de pe meleagurile românești, că lupta aceasta împotriva corupției a devenit un fel de vendetă politică și că au fost grave prejudicii aduse societății și cetățenilor români. Au fost mii de cazuri cu oameni urmăriți care s-au soldat cu achitări. Atunci, Victoria Nuland a avut un motiv bine întemeiat. A spus că Crimeea a fost preluată de Putin în 2014 fără să fie tras un foc de armă din cauza corupției. Corupția era (și este, încă) foarte răspândită în Ucraina, rușii au plătit generalii ucraineni care nu s-au mobilizat în niciun fel. Din momentul acela SUA au dorit să fie mult mai prezente și slavă Domnului că sunt în Europa de Est și-n România. Asta apropos de Victoria Nuland.

Semnal înainte de alegeri

Eu nu cred că demisia are legătură direct cu opoziția vis-a-vis de Ucraina. Dânsa este foarte apropiată de Partidul Democrat. Să nu uităm că președintele american Joe Biden vine din Partidul Democrat, la fel și Tony Blinken... eu nu văd demisia doamnei ca pe un semnal înainte de alegeri! Probabil că americanii se pregătesc pentru un președinte republican. Congresul republican a respins deocamdată, din anumite motive care nu sunt întemeiate, ajutorul pentru Ucraina. De pildă, serviciile de informații ucraineene, nu americane, nu românești, au spus că o treime din ajutor a fost volatilizat de corupție. Iar congressmanii americani au spus - înainte să vă dăm alți bani spuneți-ne ce ați făcut cu cei pe care vi i-am dat până acum. Sigur că lucrul acesta are consecințe.

Nu se țin alegeri într-o țară aflată în război (n.r. Ucraina) și e de înțeles. Ucraina are nevoie de sprijin multilateral. Nu e nevoie doar de muniție și tunuri, e nevoie și de expertiză în domeniul justiției, chiar și așa în vreme de război, e nevoie de cooperare cu serviciile internaționale de informații pentru a vedea unde se duc banii ăia, că nu stau în Ucraina. Ajutorul pentru Ucraina trebuie să continue. În plus, să nu uităm că doamna Nuland a avut și o activitate importantă în ciuda funcției sale în domeniul ONG-urilor, soțul său, dacă nu mă înșel, este președintele unui ONG foarte puternic în SUA... e mai apropiată de ideologia ONGurilor lui Soros, Soros care a revoluționat lumea în secolul al XXI-lea" a spus Bogdan Chirieac.

Victoria Nuland a activat timp de trei decenii și jumătate în domeniul serviciului public sub șase președinți și zece secretari de stat. Parcursul său profesional a început ca ofițer consular în Guangzhou, China, și a acoperit o gamă largă de poziții în Departamentul de Stat, inclusiv ofițer politic, ofițer economic, purtător de cuvânt, șef de cabinet, Secretar Adjunct adjunct, Secretar Adjunct, trimis special și ambasador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel