Demența și somnul. Legătura dintre cele două
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Demența și somnul. Legătura dintre cele două / Foto: Pexels, de Ivan Oboleninov
Demența și somnul. Legătura dintre cele două / Foto: Pexels, de Ivan Oboleninov
Află în articol care este legătura dintre demență și somn.

Demența afectează cel puțin 55 de milioane de oameni din întreaga lume, iar numărul crește cu aproximativ 10 milioane în fiecare an. În fapt, acest lucru se datorează faptului că trăim mai mult, iar demența este probabilă în cazul îmbătrânirii. Deci, există modalități de a reduce riscul de a dezvolta demență? Multe cercetări se concentrează în prezent pe rolul potențial al somnului, scrie Medical News Today.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), „demența este în prezent a șaptea cauză de deces dintre toate bolile și una dintre cauzele majore de dizabilitate și dependență în rândul persoanelor în vârstă la nivel global”.

OMS afirmă că aproximativ 55 de milioane de oameni au demență, iar până în 2050 numărul este probabil să ajungă la aproape 140 de milioane. Între 60% și 70% dintre persoanele cu demență au boala Alzheimer. Demența este în primul rând o boală a vârstei înaintate, deși demența cu debut tânăr - unde simptomele încep înainte de vârsta de 65 de ani - reprezintă aproximativ 9% din cazuri. Cu toate acestea, demența nu este doar o consecință a îmbătrânirii.

Riscul genetic

Există o componentă genetică a demenței . Dacă aveți o rudă apropiată cu demență, acest lucru poate crește riscul ca și voi să aveți la un moment dat demență. Totuși, mai multe studii au arătat că chiar și cei cu risc ereditar îl pot reduce prin adoptarea unei alimentații sănătoase, făcând exerciții fizice regulate, evitând fumatul și prea mult alcool.

O componentă importantă a unui stil de viață sănătos este să dormi suficient. Și mulți cercetători văd acum conexiuni între somn și demență, așa cum a declarat Dr. David Merrill, psihiatru și director al Centrului de Sănătate a Creierului de la Institutul de Neuroscience Pacific din Centrul de Sănătate Providence Saint John din Santa Monica, CA, pentru Medical News Today.

Legătura dintre somn și demență

„Somnul”, a remarcat el, „este un factor care poate fi fie protector, fie riscant pentru sănătatea cognitivă. Efectele somnului asupra sănătății cognitive depind de atributele somnului unui individ, inclusiv de calitatea, cantitatea, frecvența și chiar regularitatea somnului.”

„Se recomandă – nu numai pentru sănătatea creierului, ci și pentru sănătatea generală – ca oamenii să aibă 7 până la 9 ore de somn de calitate pe noapte.”, a declarat dr. Percy Griffin.

Deci, cantitatea optimă de somn pentru majoritatea oamenilor este undeva între 7 și 9 ore, dar lipsa somnului este un factor de risc?

Dr. Anton Porsteinsson, profesor și director al Programului de îngrijire, cercetare și educație pentru boala Alzheimer (AD-CARE) de la Centrul Medical al Universității din Rochester, a declarat pentru MNT că acest lucru ar putea fi un factor de risc. Potrivit acestuia, „durata inadecvată a somnului poate crește riscul de demență. Acest tipar se menține chiar și atunci când te uiți la modelele de somn cu ani sau decenii înainte ca AD să devină evidentă clinic".

Deci ar trebui să dormim mai mult? Nu, conform unui studiu de la Universitatea din Boston. Acest studiu a constatat că cei care dormeau în mod regulat mai mult de 9 ore pe noapte aveau riscul de demență dublu față de cei care dormeau între 6 și 9 ore. Aveau, de asemenea, volume mai mici ale creierului. Cu toate acestea, se poate ca somnul excesiv să fi fost mai degrabă un simptom al modificărilor neuronale timpurii decât cauza. Cercetătorii acestui studiu sugerează că timpul lung de somn ar putea fi un predictor al riscului de demență. Totuși, dacă analizăm toate aceste date, e pare că nu este bine nici dacă dormim prea puțin, nici dacă exagerăm cu somnul. Este necesar un echilibru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel