Deja vu: Focar de COVID-19, la bordul unui vas de croazieră internațional
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la cottonbro, Pexels
Fotografie de la cottonbro, Pexels
Un focar de COVID-19 a fost descoperit la bordul unui vas de croazieră. Astfel de situaţii erau extrem de întâlnite în toiul pandemiei, când pasagerii erau, de obicei, carantinaţi chiar la bordul vaselor. 

Aproximativ 100 de persoane aflate la bordul navei Coral Princess, primul vas de croazieră internaţional care a intrat în apele statului Western Australia (WA) în ultimii doi ani, au fost testate pozitiv pentru COVID-19, au informat media locale, transmite agenţia Xinhua.

Vasul de croazieră, cu o capacitate de aproape 2.000 de pasageri, era programat să oprească în mai multe regiuni costiere ale statului înainte de a reveni la Sydney, luna viitoare, scrie Agerpres.

Teste pozitive pentru pasageri şi echipaj



Un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate din Western Australia (WA Health) a declarat că pasagerii şi echipajul de la bordul vasului au fost testaţi pozitiv pentru COVID-19, conform postului naţional de ştiri ABC.

"WA Health a fost informat că pasagerii şi echipajul au fost testaţi pozitiv pentru COVID-19, iar această situaţie în curs de desfăşurare este gestionată de operatorul navei, conform planului său COVID-19", a indicat purtătorul de cuvânt.

Potrivit ziarului local Western Australian, la bordul vasului au fost înregistrate până la 100 de cazuri de COVID-19.

Statul Western Australia a permis revenirea vaselor de croazieră în unele destinaţii portuare ale sale începând de la 1 octombrie, după ce guvernul federal a ridicat interdicţia asupra navelor de croazieră internaţionale de mari dimensiuni, în aprilie.

Toate vasele de croazieră care operează în WA trebuie să aibă un plan de management COVID-19, iar echipajul şi pasagerii trebuie să fie vaccinaţi cu doză dublă şi să fi primit a treia doză în cazul în care sunt eligibili pentru aceasta.

Conform protocoalelor actuale ale statului privind COVID-19, persoanelor care au fost testate pozitiv pentru virus li se recomandă să se izoleze timp de minimum cinci zile.

Conform ABC News, un purtător de cuvânt al companiei care operează nava a declarat că o creştere a numărului de cazuri de COVID-19 la bord este "gestionată eficient", în conformitate cu protocoalele naţionale şi ale statului. 

ECDC avertizează: o nouă tulpină Omicron BQ.1. ”Țările ar trebui să rămână vigilente”

O nouă tulpină Omicron, care a fost detectată în cel puțin cinci țări din UE sau SEE, este probabil să devină dominantă în regiune la sfârșitul acestui an și să conducă la o creștere a cazurilor de COVID-19, a anunțat vineri agenția UE de control al bolilor, potrivit  Politico.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a analizat date preliminare venite din Asia care indică faptul că varianta Omicron BQ.1 are ”capacitatea de a evita în mod considerabil răspunsul sistemului imunitar”.

În prezent, nu există nicio dovadă că tulpina duce la o severitate crescută a bolii în comparație cu celelalte variante circulante de Omicron, a spus ECDC.  

”Țările ar trebui să rămână vigilente pentru semnalele de apariție și răspândire a BQ.1 și să mențină teste sensibile și reprezentative”, a îndemnat directorul ECDC, Andrea Ammon.

ECDC a spus că se așteaptă că vor fi necesare doze de rapel suplimentare pentru persoanele cu cel mai mare risc de boală severă. 

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel