Deficitul bugetar al Germaniei, crescut, dar sub estimări. Lindner: ”Bugetul federal total este de 450 de miliarde de euro”
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Deficitul bugetar al Germaniei este unul crescut, dar sub nivelul estimărilor.

Germania se confruntă cu un deficit de 17 miliarde de euro în bugetul din 2024, după ce o hotărâre judecătorească luna aceasta a aruncat finanțele țării în haos, a declarat miercuri ministrul german al Finanțelor, Christian Lindner, la postul de televiziune german ZDF, relatează Reuters.

”Pentru bugetul din 2024, estimez acum în jur de 17 miliarde de euro. Ca o comparație, bugetul federal total este de 450 de miliarde de euro”, a spus Lindner.

Dimensiunea deficitului va determina dacă acesta poate fi compensat prin economii sau dacă ”frâna datoriei externe” trebuie suspendată pentru încă un an.

În timp ce membrii partidului lui Lindner, FDP, vorbiseră despre o cifră în zona zecilor de miliarde fără a oferi ceva concret înainte, o politiciană din partidul Cancelarului Olaf Scholz, social democrata Katya Mast, a vorbit miercuri despre un deficit de zeci de miliarde.

Criza bugetară a Germaniei a dat un nou impuls reformării limitelor de împrumut autoimpuse, deoarece dorința pentru investiții mult necesare primează asupra unei obsesii politice anterioare cu privire la rectitudinea fiscală.

Katja Mast de la SPD s-a pronunțat în favoarea suspendării frânei datoriei constituțional înscrise, care limitează deficitul bugetar structural al guvernului la 0,35% din produsul intern brut.

”SPD este convins că se poate găsi o justificare” pentru a declara o situație de urgență, care ar permite suspendarea frânei, a spus ea, referindu-se la războiul din Ucraina și costurile ulterioare pentru Germania, costurile de transformare către o economie neutră din punct de vedere climatic și menținerea coeziunii sociale.

De partea cealaltă, Lindner și FDP, susținători ai disciplinei fiscale, se opun ridicării limitelor de împrumut net și în anul următor, după ce ministrul a anunțat săptămâna trecută că va suspenda frâna datoriei pentru 2023 din cauza hotărârii judecătorești.

”Încă nu sunt convins că condițiile pentru o rezoluție de urgență vor fi îndeplinite în 2024.

Preocuparea mea este că, dacă descriem situația de urgență pentru astfel de evenimente și facem acest lucru în fiecare an, nu recunoaștem că, într-un moment dat, o situație de urgență unică va deveni un nou normal deplorabil și regretabil”, a mai spus Lindner.

Stabilirea bugetului, până la Crăciun sau în ianuarie 2024

Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului german, nu există o dată stabilită pentru bugetul din 2024. Astfel, acesta ar putea fi gata până la Crăciun sau ar trebui să aștepte alternativ până în ianuarie anul viitor.

Conform băncii germane Berenberg, guvernul va acoperi un deficit de aproximativ 30 până la 40 de miliarde de euro (33-44 de miliarde de dolari) în 2024 față de planurile anterioare.

Un total de 175 de miliarde de euro cheltuiți pentru perioada 2023 până în 2027 ar putea fi în pericol în urma hotărârii judecătorești, a spus Berenberg.

Hotărârea Curții Constituționale a Germaniei de pe 15 noiembrie a decis că decizia guvernului de coaliție de a realoca 60 de miliarde de euro din datoria neutilizată din era pandemiei către fondul său climatic și de transformare era neconstituțională.

Această hotărâre este de așteptat să intensifice tensiunile în coaliția trifuncțională deja fragilă a lui Scholz, care a văzut susținerea scăzând de la preluarea mandatului aproape doi ani în urmă, în timp ce se confruntă cu o serie de crize, în parte din cauza certurilor publice.

Citește și: ”Strănută” Germania! Buget de criză, după decizia Curții Constituționale: A produs un șoc. Nu se mai reduc facturile la gaze și lumină

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel