Decizie Gheorghe Ștefan. Instanța judecă recursul DNA
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
Tribunalul Prahova judecă, miercuri, contestaţia formulată de DNA faţă de decizia de liberare condiţionată a fostului primar al oraşului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, pronunţată pe fond de Judecătoria Ploieşti. 

UPDATE: Fostul primar al oraşului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan va fi eliberat condiţionat după ce a executat mai mult de o treime din pedeapsa de trei ani şi şase luni de detenţie la care a fost condamnat pentru fapte de corupţie, a decis, miercuri, definitiv, Tribunalul Prahova. 

Potrivit datelor postate pe portalul instanţelor de judecată, în data de 18 august, Judecătoria Ploieşti a admis propunerea de liberare condiţionată din executarea pedepsei de 3 ani şi 6 luni închisoare formulată de Comisia de Propuneri din cadrul Penitenciarului Ploieşti cu privire la condamnatul Gheorghe Ştefan. 

În motivarea deciziei care nu este definitivă, instanţa a arătat că fostul primar a avut, pe parcursul detenţiei, un comportament "pozitiv", iar liberarea sa anticipată nu reprezintă un pericol pentru societate. 

"Aşa cum reiese din caracterizarea depusă la dosarul cauzei (...), pe întreaga durată a executării pedepsei, condamnatul a avut un comportament pozitiv, în sensul că nu a fost sancţionat disciplinar şi a fost recompensat o dată, a participat la activităţi lucrative (13 zile câştig) şi la activităţi socio-educative (21), astfel că instanţa apreciază că acesta s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate, iar liberarea sa anticipată nu prezintă niciun pericol pentru colectivitate", se precizează în motivare. 

De ce a fost condamnat

Gheorghe Ştefan a fost condamnat la şase ani de detenţie în dosarul Microsoft, însă Curtea de Apel Ploieşti a redus, în data de 26 iunie, printr-o decizie definitivă, la trei ani şi jumătate de închisoare această pedeapsă, după ce a admis o contestaţie la executare formulată de fostul primar, constatând că sunt incidente dispoziţiile articolului 19 din Legea 692/2002 (care prevăd posibilitatea de reducere a pedepsei ca urmare a cooperării în calitate de martor pentru alte cauze asemănătoare - n.r.). 

De asemenea, Gheorghe Ştefan a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti în luna aprilie la trei ani de detenţie în dosarul privind finanţarea PDL. 

Ulterior, în luna iulie, Tribunalul Prahova a constatat că faptele pentru care a fost condamnat Gheorghe Ştefan în cele două dosare sunt concurente şi a stabilit că, în urma contopirii pedepselor, fostul primar va executa pedeapsa cea mai grea, aceea de trei ani şi şase luni de detenţie, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel