Decizia CCR în cazul Legii ''fugarilor''
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto: Pixabay, de succo
Foto: Pixabay, de succo
Conform deciziei de marți, CCR a amânat, pentru data de 11 iulie, dezbaterea sesizării formulate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în legătură cu Legea „fugarilor”. 

ÎCCJ a depus sesizarea la începutul lui decembrie 2024, dar Curtea Constituţională o amână de şase luni.

Instanța Supremă a atacat la CCR Legea pentru modificarea şi completarea Legii 286/2009 privind Codul penal, adoptată de Camera Deputaţilor pe 29 noiembrie 2023, care prevede că persoanele condamnate definitiv, care nu se prezintă în termen de şapte zile la Poliţie pentru a fi încarcerate, vor fi considerate evadate şi riscă o pedeapsă între 6 luni şi 3 ani.

În opinia ÎCCJ, prin această lege s-ar încălca dreptul la un proces echitabil, dar şi cel la libertate individuală.

"Evadarea din starea legală de reţinere sau de deţinere se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Când evadarea este săvârşită prin folosire de violenţe sau arme, pedeapsa este închisoarea de la un an la cinci ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Se consideră evadare:

a) neprezentarea nejustificată a persoanei condamnate la locul de deţinere, la expirarea perioadei în care s-a aflat legal în stare de libertate;

b) părăsirea, fără autorizare, de către persoana condamnată, a locului de muncă, aflat în exteriorul locului de deţinere;

c) încălcarea de către persoana aflată în arest la domiciliu a obligaţiei de a nu părăsi imobilul ori nerespectarea de către aceasta a itinerarului sau condiţiilor de deplasare, stabilite potrivit legii.

Se consideră evadare şi fapta persoanei condamnate la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau la pedeapsa închisorii de a nu se prezenta la organul de poliţie în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei în termen de 7 zile de la data la care a rămas definitivă hotărârea prin care s-a dispus executarea pedepsei", conform proiectului de lege.

Totodată, pedeapsa aplicată pentru infracţiunea de evadare se adaugă la pedeapsa rămasă neexecutată la data evadării, mai arată actul normativ.

Mario Iorgulescu, Sorin Oprescu, Alina Bica, Paul Lambrino, Dragoş Săvulescu sunt doar câteva nume de pe lista persoanelor condamnate definitiv în România, dar care au reuşit să iasă din ţară pentru a scăpa de închisoare. Italia şi Grecia sunt Țările preferate de fugarii condamnaţi sunt Italia și Grecia.

Tot pentru data de 11 iulie au fost amânate și următoarele dosare:

Sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind modificarea Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei din 1989


Sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la Legea despre transmiterea unor terenuri Universităţii de Ştiinţele Vieţii "Regele Mihai I" din Timişoara

Sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis la Legea privind executorii judecătoreşti

Sesizarea depusă de USR şi Forţa Dreptei despre Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului 27/2011 privind transporturile rutiere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel