Decesele din cauza COVID-19 din Italia ridică semne de întrebare. Care ar fi situaţia reală
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 24 aug 2022, 18:33
WhatsApp
Fotografie de la CDC, pexels
Fotografie de la CDC, pexels
Decesele din cauza COVID-19 din Italia ridică mari semne de întrebare în peninsulă. Asta pentru că, de fapt, cifrele celor care au murit din cauza COVID-19 ar fi de fapt altele. 

Curbele în continuă scădere atât ale pacienților spitalizați, cât și ale noilor cazuri de pozitivitate la Sars-CoV-2 nu ne pemit să uităm că Covid-19 va face în continuare parte din viața noastră de zi cu zi și că va aduce noi provocări: în primul rând în vederea viitoarelor alegeri, dar mai ales în sectorul școlar și în cel al muncii. În acelaşi timp, experții cer să facă lumină asupra unei situaţii dificile pentru Italia: cel al mortalității din cauza Covid-19.

Potrivit Ministerului Sănătății, luni au fost înregistrate 10.418 noi infecții cu Covid, s-au verificat 75 de decese, iar în prezent atât numărul persoanelor pozitive (-11.733), cât și numărul celor internate la terapie intensivă (-7) este în scădere, în timp ce cel al pacienţilor internaţi în secțiile medicale a crescut (+74).

Tema – deloc nouă – a numărului mare de decese din Italia a fost reluată în ultimele zile de virologul Roberto Burioni (de la spitalul San Raffaele din Milano), care, printre altele se plângea şi de faptul că antiviralul Paxlovid nu este prescris atât de des pe cât ar trebui, comparativ cu inutila (pentru Covid, desigur) azitromicină.

Italia, cele mai multe decese din cauza COVID-19

Din datele Regiunii Europene a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), reiese că Italia are cele mai multe decese cauzate de Covid: datele brute ale deceselor la milion de locuitori indică 1.761 în Germania, 2.280 în Franța, 2.368 în Spania, 2.754 în Marea Britanie și 2.929 în Italia. Chiar și Suedia, criticată deseori pentru politicile sale prea puţin „restrictive”, are 1.905 decese la un milion de locuitori. 

"Aș dori date exacte" – observă specialistul în boli infecțioase Matteo Bassetti (de la spitalul San Martino din Genova). "Din acest motiv aș fi în favoarea instituirii unei comisii de anchetă medicală care să constate câte dintre decesele recente au avut loc din cauza Covid și câte sunt persoane, pozitive la test, dar care au murit dintr-o cu totul altă cauză”. Adăugând: "Eu unul spun asta de mai multă vreme: fie numărăm prost decesele, și după părerea mea aceasta este explicţia cea mai probabilă, fie, o ipoteză mai puțin probabilă pentru mine, bolnavii nu sunt bine trataţi: nu sunt prescrise antiviralele atunci când e nevoie şi se dau prea multe antibiotice”.

Opinie împărtăşită şi de Walter Ricciardi (profesor de Igienă la Universitatea Catolică din Roma și consilier al ministrului Sănătății Roberto Speranza): "La noi mor de Covid mai mulţi oameni decât în alte părţi și trebuie să investigăm motivele: aș fi în favoarea unei anchete. Trebuie analizate diverse aspecte și momentan, nu poate fi dat un răspuns clar. Ar trebui să vedem unde se moare cel mai mult. Avem și destule persoane fragile și multe dintre acestea nu au făcut a patra doză de vaccin, mulți nici măcar a treia”.

Cum stă situaţia, de fapt, cu decesele

Potrivit lui Giovanni Maga (directorul Institutului de Genetică Moleculară CNR) o comparație între state nu deloc este ușoară „pentru că nu toate națiunile înregistrează decesele în același mod. Datele actuale indică însă că rata mortalității în Italia este practic identică cu cea din Regatul Unit, e puțin mai mare decât cea observată în Spania și Franța, este semnificativ mai mare decât în ​​Germania, dar semnificativ mai mică faţă de media din SUA”.

Profesorul Maga precizează însă că „în Italia, ca de altfel în majoritatea țărilor europene, toate persoanele care au murit având pozitivitate față de virus sunt catalogate drept decese legate de Covid-19. În realitate, nu toate aceste cazuri sunt atribuibile unui efect direct al Sars-CoV2, uneori ar fi putut fi rezultatele nefericite ale cursului natural al patologiilor anterioare”.

În ceea ce privește viitoarele alegeri, virologul Fabrizio Pregliasco (Universitatea din Milano) invită autorităţile medicale să prevadă „modalități care să permită să voteze tuturor cetăţenilor”, chiar și cele pozitivi, în timp ce epidemiologul Massimo Ciccozzi (Campusul Biomedical din Roma) cere ca „persoanele care votează să fie obligate să poarte masca”. Iar la capitolul școală, cu profesorii nevaccinați care se întorc la ore, specialistul în boli infecțioase Massimo Galli (fost la spitalul Sacco din Milano) conchide: „ei sunt cei care riscă”, scrie Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?