Data publicării:

De unde ar fi putut veni banii pentru șpăgile imense care se dădeau pentru un post la Spitalul Județean Botoșani

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: DCNews
Foto: DCNews
11 persoane în mega-dosarul de corupție de la Spitalul Județean Botoșani, unde concursurile de angajare erau fraudate, iar mita pentru un post în unitatea medicală ajungea până la 15.000 de euro.

Pare cel puțin ciudat să dai șpagă de până la 15.000 euro din moment ce salariile nu erau foarte mari. Salariul de bază pentru un infirmier era de 4.500 de lei brut. La aceste sume se puteau acorda sporuri și gărzi. De asemenea, salariul de bază al unui medic începea de la 7.500 lei, dar ajungea și la 15.000 de lei, la care se adăugau numeroase sporuri, ture de noapte, gărzi etc. Managerul, care a și fost reținut, primea 18.000 lei pe lună.

„În anul 2019, „costul” pentru ocuparea unui post de asistent ar fi fost de 8.000 de euro, în 2022 a crescut la 10.000 euro, iar în 2023 a ajuns la 15.000 euro”, susține DNA.

Un post de muncitor, îngrijitor, brancardir sau spălatoreasă „costa” între 2.000 - 5.000 de euro, cu precizarea că sumele creșteau în funcție de adaosul fiecărui intermediar.

Reiese că acolo este un întreg sistem de șpagă. Erau persoane care dădeau șpagă vreo 3000 euro, salariul lor câștigat într-un an și jumătate. Rezultă că respectica persoană nu avea cum să trăiască doar din acei bani. 

Cine dădea 3000 euro șpagă trebuia să-și recupereze banii. De unde? Poate de la pacienți. Până la urmă, banii erau, probabil, extrași de la pacienți, nu din salariul primit. Că salariul este mic pentru a acoperi o asemenea șpagă.

Dacă s-au mobilizat și au făcut acest mecanism de angajări, nu or avea același mecanism și la șpaga din furniturile pentru spital? Care este bugetul spitalului? Nu o fi și acolo pe șpagă? 

Anchetatorii au prezentat și mai multe înregistrări ale unor convorbiri purtate de candidații la concursuri, între ei, ori cu funcționari din spital.

„Ca asistent și ca să intri brancardier sau infirmier e între... îți spun eu prețurile că le-am aflat. Îi între 7.000 și 10.000 și ca să intri îngrijitor, spălătoreasă e între 3.000 și 5.000 sau 7.000, ceva de genul. Îți repet, în ziua de azi nimic nu e pe gratis, mai ales un post la bugetari și salariu frumos.”

„Care dă mai mult, acela intră! Mai mult nu pot să-ți spun de atât, pentru că nu-i de spus…"

„Care sare primul și se duce mai repede cu plicul, acela intră. …"

Tot din stenograme rezultă că cei care nu aveau bani, dar își doreau să lucreze la Spitalul Botoșani, au ajuns să ia bani cu camătă pentru a plăti șpaga.

„Și la ERGO, 1.500 avea. Nu mai știe bărbatu-său de încă 1.500, a luat de la niște cămătari cu dobândă”.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:



În prezenta cauză se efectuează cercetări cu privire la comiterea de către funcționari publici a unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, în perioada 2018-2023, în contextul fraudării unor concursuri de promovare/ocupare a unor posturi și al transferurilor de personal medical în cadrul Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani.


Concret, în intervalul de timp menționat, inculpații, în calitățile amintite anterior, ar fi pretins și primit, direct sau prin intermediari, de la diverse persoane, inclusiv personal medical:


- bijuterii și sume de bani cuprinse între 8.000 - 15.000 de euro pentru un post de asistent medical, iar un post de altă natură, cum ar fi: muncitor, îngrijitor, brancardier, spălatoreasă, ș.a., sume cuprinse între 2.000 - 5.000 de euro, cu precizarea că sumele de bani pretinse/oferite/remise/primite creșteau, în funcție de adaosul fiecărui intermediar participant la mecanismul infracțional. Ca o precizare, în anul 2019, „costul” pentru ocuparea unui post de asistent ar fi fost de 8.000 de euro, în 2022 a crescut la 10.000 euro, iar în 2023 a ajuns la 15.000 euro.


- sume de bani necuantificate încă, bijuterii din aur, ceasuri de lux, pentru promovarea pe posturi de medic specialist, transferul personalului medical din cadrul altor unități medicale la Spitalul Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani, aprobarea scoaterii la concurs a unor posturi.

Până în prezent, sumele de bani, identificate, ce ar fi fost primite cu titlu de mită, se ridica la cuantumul total de aproximativ 65.000 de euro.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Celor 15 inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 14 decembrie 2023, cele 11 persoane reținute urmează să fie prezentate Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

WhatsApp
pixel