De unde a pornit Covid-19
Necunoașterea originii coronavirusului care provoacă daune majore în lume a fost un context favorabil pentru tot felul de teorii ale conspirației.
Necunoașterea originii coronavirusului care provoacă daune majore în lume a fost un context favorabil pentru tot felul de teorii ale conspirației, conform CNN.
A fost o armă biologică dezvoltată de chinezi? Armata Statelor Unite a adus virusul în Wuhan? A curs dintr-o sticlă în timpul unui accident de laborator? Ori a luat naștere într-o piață care vindea produse din animale sălbatice, în Wuhan?
Conspirațiile cu temă naționalistă nu ajută pe nimeni
Cercetătorii din toate colțurile lumii sunt de acord cu un lucru și au condamnat conspirațiile cu temă naționalistă. Însă, chiar și așa, nu pot cădea de acord despre ceea ce s-a crezut a fi cel mai probabil vinovat: o piață din Wuhan, în care animalele sălbatice sunt ținute în cuști și vândute ca animale de companie sau mâncare. S-a bănuit că un animal infectat de un liliac, poate un pangolin, a contaminat și primul on.
Adevărul acestei situații rămâne în ceață. Însă, CNN a vorbit cu mai mulți experți în virusuri despre originea pandemiei, iar toți au spus că toată lumea care anunță că „știe" sursa Covid-19 își dă doar cu părerea.
Este „cea mai simplă, mai evidentă și mai probabilă explicație", a spus dr. Simon Anthony, profesor la școala medicală a Universității Columbia și membru cheie al PREDICT, un program global care investighează virușii din animale gazdă care au potențial de pandemie. PREDICT a descoperit 180 de coronavirusuri în ultimul deceniu.
Virusul sigur a trecut de la animal la om
Experții sunt de acord că virusul a trecut de la un animal la om, un fenomen cunoscut drept „revărsare zoonotică". La începutul lunii februarie, cercetătorii chinezi au publicat un articol în jurnalul Nature, ajungând la concluzia că „96% din genomul 2019-nCoV este identic cu un coronavirus al liliecilor".
„Suntem extrem de siguri că la originea Covid-19 stau liliecii", a spus Peter Daszak, un vânător de virusuri care a lucrat în China timp de 10 ani. „Doar că nu știm exact de unde a pornit, de la ce specie. Și nu știm câți alții există și câți ar putea să apară în viitor".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News