De luni, un nou Cod al Muncii! Vezi aici principalele modificări
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Noul Cod al Muncii va intra în vigoare de luni, 2 mai. După dispute aprinse, care au durat mai multe luni, Codul Muncii a fost modificat şi aprobat cum a dorit Guvernul şi patronii, iar preşedintele Traian Băsescu a promulgat legea. Sindicatele sunt cele mai nemulţumite de aceas Cod, deoarece efectele vor duce la diminuarea  numărul de salariaţi.

Iată principalele modificări  aduse la Codul Muncii:

-  A fost majorată la 20 de zile calendaristice (de la 15 zile lucrătoare), perioada de preaviz pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, şi la 45 de zile calendaristice (de la 30 de zile lucratoare), pentru funcţii de conducere;

-  Contractele individuale de muncă pe perioada determinată vor putea fi încheiate pană la 36 de luni, perioada fiind majoratăcu un an faţă de actuala lege;

-  Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de proba de cel mult 90 de zile calendaristice, pentru funcţiile de execuţie, faţă de 30 în prezent, şi de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere, faţă de 90 în prezent;

-  Sporul acordat pentru munca prestată în timpul nopţii se majorează de la 15% la 25% din salariul de bază, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puţin trei ore de noapte din timpul normal de lucru.

- Noul Cod al Muncii reglementează şi munca prin agent de muncă temporară, care reprezintă munca prestată de un salariat temporar care a încheiat un contract de muncă temporară cu un agent (firma de resurse umane) şi care este pus la dispoziţia utilizatorului pentru a lucra sub supravegherea şi conducerea acestuia din urmă. Misiunea de muncă temporară poate fi stabilită pentru un termen care nu poate fi mai mare de 24 luni.

- Închisoare pentru munca la negru. Primirea la muncă a până la cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă se va sancţiona cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată, iar fapta persoanei, care în mod repetat stabileşte pentru salariaţii încadraţi în baza contractului individual de muncă salarii sub nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, va constitui infracţiune şi se va pedepsi cu închisoare de la şase luni la un an sau cu amendă penală.

De asemenea, constituie infracţiune şi se sanctionează cu închisoare de la unu la doi ani sau cu amendă penală primirea la muncă a mai mult de cinci persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă.

- În cazul concedierilor colective, salariatul concediat are dreptul de a fi reangajat, în termen de 45 de zile calendaristice de la data concedierii, fără examen, concurs sau perioada de probă. Salariaţii vor avea la dispoziţie un termen de maximum cinci zile calendaristice de la data comunicării angajatorului pentru a-şi manifesta în scris consimţământul cu privire la locul de muncă oferit.

-  Perioada în care se pot face angajări succesive de probă a mai multor persoane pentru acelaşi post este de maximum 12 luni, iar pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia.

- Codul Muncii introduce perioada de stagiu pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior, aceasta constând în primele şase luni după debutul în profesie. La sfârşitul perioadei de stagiu, angajatorul eliberează obligatoriu adeverinţa care este vizată de Inspectoratul Teritorial de Muncă în a cărui rază teritorială de competenţă acesta îşi are sediul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel