De la Micul Paris la Micuța Moscova
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
oana-stanciulescu
oana-stanciulescu

„Tirania birocrației și corupția sunt o boală cronică a țării”. Zise un mai mare al zilei. Nu, nu este vorba despre Traian Băsescu, așa cum ați fi crezut, ci despre Vladimir Putin. E adevărat, seamănă izbitor cu discursul președintelui Băsescu și cu elicopterele care zboară deasupra României cu vameși, polițiști de frontieră corupți, dar de care nu mai auzim nimic după operațiunile spectaculoase puse la cale în laboratoarele DNA.

Duminică, în Rusia, am văzut doar o parte din ce se va întâmpla anul viitor, la alegeri, în România.

Soldașii ruși au fost treziți înainte de vot în ritmuri de muzică plăcută, au urmărit televiziunea de stat și au primit un mic dejun festiv, la sugestia mai marilor de la ministerul rus al apărării. Și m-am gândit atunci la ce va face generalul Gabriel Oprea pentru bunul mers al alegerilor, dacă de pe acum survolează patria cu un elicopter militar și îi încolonează pe șefii de unități militare în fața propriului partid.

De Ziua Națională a României, Generalul Gabriel nu le-a dat ofițerilor un mic dejun festiv, ci le-a dat ordin să vină în civil, împreună cu familiile, și să asigure un perimetru de siguranță în jurul lui Traian Băsescu. Mă îngrozesc la ce va face anul viitor.

Vladimir Putin a creat un Front Popular destinat mobilizării întregii țări, prin intermediul unor colective de muncă și comitete de întreprindere în jurul partidului aflat la putere. Traian Băsescu a înființat UNPR, iar PDL coordonează operațiuni vaste de aducere a oamenilor la vot de la companiile de stat cu autobuzele firmelor private.

Pare că, în acest moment, România s-a inspirat mai degrabă din Rusia decât din Europa.

Bunăoară, în Rusia, în anul 2005, în timpul mandatului prezidențial al lui Vladimir Putin, s-a demarat un amplu program național de lichidare a unor beneficii sociale de care se bucurau pensionarii, văduvele, elevii, veteranii de război, persoanele cu handăcap, pe motiv că reprezentau o moștenire a regimului sovietic.

În România, Traian Băsescu a început să dea jos grasul din cârca slabului în 2010 și a redus pensii, ajutoare sociale, indemnizațiile veteranilor de război și revoluționarilor, lucru fără precedent în Europa.

În paralel însă, Ministerul Dezvoltării Regionale de la Moscova pregătea proiecte sociale la nivel național, care au beneficiat de bugete enorme menite să creeze locuri de muncă. În timp însă, proiectele naționale destinate rusului obișnuit au devenit orașe ale milionarilor aparând întrebarea unde s-au dus banii și, mai ales, pentru cine.

În România, Ministerul Dezvoltării Regionale condus de Elena Udrea, demara mega proiecte sociale, tot la nivel național, unde s-au tocat sute de milioane de euro.

Nu-mi rămâne decât să vă spun că Medvedev declară că scopul lor este să facă din Rusia o țară cu adevărat modernă și agreabilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel