De ce zace un computer tomograf în curtea Matei Balș? Explicațiile CNCAN
Prin Complexul Multifuncțional Caraiman, Primăria Sectorului 1 a cumpărat un computer tomograf, dotat cu un modul AI (software) capabil să detecteze infectarea cu noul coronavirus, în valoare de 1 milion de euro, care nu este pus în funcțiune. De ce nu funcționează? Vezi reacția CNCAN.
După un articol publicat în DCNEWS (De ce zace un computer tomograf de 1 milion de euro în curtea ”Matei Balș”? Tudorache scoate vorbele lui Iohannis), CNCAN a reacționat și vine cu următoarele precizări:
”Referitor la articolele apărute în presă, cu privire la potențiala întîrziere pe motive politice a autorizării instalației de tomografie computerizată de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş (Institutul Matei Balș), Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) face următoarele precizări:
Așa cum a demonstrat de-a lungul timpului, dar mai ales în contextul pandemiei actuale, instituția noastră tratează cu echidistanță și maximă celeritate solicitările de autorizare, singurele criterii de evauare fiind cele de natură tehnică privind asigurarea securității pacienților și a personalului medical;
Institutul Matei Balş a depus la CNCAN, o solicitare atipică pentru autorizarea montării unei instalații de tomografie computerizată într-un container, care ulterior să fie amplasat pe un trailer mobil. Menționăm că o autorizație de acest tip permite doar montarea instalației radiologice pe trailer, iar pentru ca instalația să poată opera este necesară și obținerea unei autorizații de utilizare;
Solicitarea autorizării amplasării și ulterior a utilizarii unei instalații de tomografie computerizată într-un container pe un trailer mobil constituie o premieră în România și presupune o situație excepțională de operare și o derogare de la prevederile Normei de securitate radiologică în practicile de radiologie de diagnostic și radiologie intervențională care reglementează asigurarea securității radiologice în condiții normale de operare;
Înțelegem necesitatea autorizării, dar având în vedere complexitatea dosarului și obligația respectării normelor și reglementărilor în vigoare, din dorința rezolvării corespunzatoare, CNCAN a solicitat în data de 05.06.2020 Institutului Matei Balș clarificări suplimentare privind:
− justificarea utilizării instalației pe un trailer mobil, având în vedere că amplasarea și operarea unei instalații de tomografie computerizată pe un trailer. În acest scop CNCAN a solicitat copii ale documentelor relevante emise de autoritățile competente care să justifice utilizarea instalației pe un trailer mobil. În documentația tehnică primită de la Institutul Matei Balş se omite să se precizeze că instalația radiologică este montată pe un trailer mobil, se precizează doar că este montată într-un container, în schimb, în avizul sanitar nr. 592/29.05.2020 eliberat de DSP București se precizează că instalația radiologică este montată pe autocaravană.
− în plus, din documentația trimisă nu rezultă dacă proprietarul trailerului și al instalației de tomografie computerizată este o firma privată (respectiv Centrul Multifuncțional Caraiman) și dacă va închiria containerul și instalația de tomografie computerizată către Institutul Matei Balş. În acest caz, Institutul Matei Balș va avea astfel doar calitatea de operator al instalației radiologice.
O parte din răspunsul la clarificări a sosit în data de 16 iunie 2020, iar în prezent CNCAN așteaptă răspunsul complet din partea Institutului Matei Balş la clarificările solicitate, în vederea eliberării autorizației de amplasare-construcție. Aceasta poate fi eliberată în condițiile în care solicitantul de autorizație demonstreaza respectarea prevederilor cerințelor cuprinse în legislația în vigoare.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News