Data publicării:

De ce strănutăm când ieșim la soare?

Autor: Steluța Indrei | Categorie: Sanatate
WhatsApp
stranut_02_6f82d14854
stranut_02_6f82d14854

Strănuți cum faci primul pas afară din casă sau când treci de la umbră la soare? Află din ce cauză se întâmplă acest lucru. 

Aproximativ 25-30% dintre oameni sunt afectați de un gest reflex manifestat prin strănut odată cu expunerea la lumină solară. Acest reflex este cunoscut încă din Antichitate, stârnind chiar curiozitatea lui Aristotel. „De ce strănutăm când privim către soare?”, se întreba filozoful grec. Nu a reușit să găsească răspunsul și nici medicii secolelor următoare. 

Abia în prezent s-a descoperit că răspunsul se află mai degrabă la nivelul ochilor, și nu la nas. 

Nervul trigemen și nervul optic

Strănutul la ieșirea în exterior este declanșat de doi nervi cranieni. Primul este nervul trigemen, care inervează întreaga față și trece inclusiv prin nas. El este responsabil de strănut în cazul alergiilor sau răcelilor. Al doilea este nervul optic, care captează lumina la nivelul retinei și transmite semnalul vizual către creier. Deși acești nervi par să nu aibă legătură, totuși ei sunt foarte apropiați. De aceea, stimularea bruscă și puternică a nervului optic, așa cum se întâmplă atunci când ieșim din interior la lumină solară, poate interfera și cu nervul trigemen. Acesta declanșează strănutul, explică doctissimo.fr. 

În cazul persoanelor cu sensibilitate crescută pot apărea strănuturi în salve. Acestea pot apărea uneori în momente nepotrivite, cum ar fi când vă aflați la volan, pe bicicletă sau în alte situații care solicită atenția, ceea ce poate duce la producerea unor accidente.

Tot ce puteți face pentru a le preveni este să vă protejați de lumina solară cu ajutorul ochelarilor, pălăriilor sau parasolarelor. 

Cum se declanșează strănutul?

Strănutul este unul dintre cele mai puternice gesturi reflexe ale organismului. Viteza unui strănut poate depăși chiar și 100 de kilometri pe oră și eliberează în aer aproximativ 100 de mii de particule de salivă, inclusiv microbi, alergeni și alte substanțe. 

Strănutul este un reflex important al sistemului imunitar, care ne ajută să ne protejăm de substanțe străine. Atunci când anumiți alergeni din mediul înconjurător pătrund în căile nazale, centrul de strănut situat în trunchiul cerebral - parte a encefalului - transmite semnale de protecție către alte părți ale creierului implicate în strănut: gâtul, ochii, nasul și gura. Mușchii pieptului se contractă puternic, iar mușchii gâtului se relaxează. Ca rezultat, aerul, împreună cu saliva și mucusul, sunt forțate să iasă din organism pentru a elimina substanțele ce cauzează reacția.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel