Data actualizării:
Data publicării:

De ce se ling pisicile atât de des. Cinci motive pentru care fac acest lucru

Autor: Valentina Miu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels
Destul de mulți proprietari de animale de companie aleg pisicile în locul câinilor pentru că „pisicile sunt atât de curate”. Și este adevărat: o pisică își poate petrece până la 50% din timp îngrijindu-se singură. Ca rezultat, pisicile sunt de obicei animale foarte curate, deși în unele cazuri îngrijirea poate deveni o formă de obsesie.

Prima sarcină a mamei pisicii după naștere este să îndepărteze sacul amniotic, apoi să lingă pisoiul cu limba pentru a-i stimula respirația, informează The Spruce Pets.

Iată câteva dintre motivele pentru care pisicile se ling atât de des

Pentru a-și curăța rănile

Pisicile vor linge instinctiv zonele care sunt dureroase sau inflamate, inclusiv rănile. Deși inițial poate părea util ca pisica să scape de murdărie și sânge, linsul excesiv poate duce la infecție și poate întârzia vindecarea rănilor. 

Pentru a ascunde parfumul de prădători

Simțul mirosului pisicilor  este de paisprezece ori mai puternic decât cel al oamenilor. Majoritatea prădătorilor, inclusiv pisicile, urmăresc prada prin miros. O pisică-mamă în sălbăticie va încerca să-și ascundă puii mici, eliminând dovezile hrănirii lor. Ea se va spăla atât pe ea, cât și pe pisoi după alăptare. Din același motiv, pisicile vor îngropa prada moartă nemâncate în sălbăticie. Este posibil să observați același comportament instinctual atunci când vedeți o pisică zgâriind pe podea în jurul vasului de mâncare după ce ați mâncat.

Pentru a-și îngriji pielea

Când pisicile se îngrijesc, limbile lor stimulează glandele sebacee de la baza firelor de păr și răspândesc sebumul rezultat în firele de păr. Îngrijirea le ajută, de asemenea, să scape de murdărie și de paraziți precum puricii. În plus, deoarece pisicile nu au glande sudoripare, saliva le ajută oarecum să se răcească în zilele toride.

Pentru plăcere

Îngrijirea este necesară, iar pisicile par să se îngrijească doar pentru că le place. 

Când îngrijirea pisicilor devine obsesivă

Îngrijirea în exces poate deveni un comportament obsesiv-compulsiv care poate duce la chelie și răni ale pielii. Îngrijirea excesivă a pisicilor este adesea cauzată de stres și poate fi asemănată cu obiceiul oamenilor de a-și mușca unghiile. Un nou copil, o moarte în familie, chiar și rearanjarea mobilierului, ar putea fi declanșatorul acestei îngrijiri obsesive. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel