De ce schimbarea ceasurilor este o ”acțiune proastă”. Probleme grave de sănătate și chiar deces. Ce spun experții în somn
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Schimbarea orei poate provoca efecte grave asupra sănătății oamenilor și poate duce chiar la deces, au arătat studiile unor specialiști în somn. 

Schimbarea ceasurilor ne perturbă programul de somn și ne afectează sănătatea, potrivit experților de la Academia Americană de Medicină a Somnului, scrie CNN

„Am avut dovezi care se acumulează încet de-a lungul anilor, în ceea ce privește efectele adverse atunci când trecem de la ora de vară la ora standard și invers,” a declarat președintele academiei, dr. Kannan Ramar, specialist în medicină pentru somn.

Efecte grave din cauza schimbării orei

Aceste efecte sunt foarte variate și includ vești proaste pentru sănătatea cardiovasculară; accident vascular cerebral și fibrilație atrială; probleme privind sănătate mentală; accidente de circulație. Efectul asupra sănătății este semnificativ. Mortalitatea totală a crescut cu 3% în Viena în săptămâna care a urmat tranziției de primăvară la ora de vară, a constatat un studiu recent în Jurnalul Internațional de Cercetări de Mediu și Sănătate Publică care a analizat datele din 1970 până în 2018.

Ce se întâmplă când schimbăm ceasurile

„Din perspectiva științei somnului (schimbarea ceasurilor) nu are nici un sens”, a fost de acord dr. Rafael Pelayo, specialist în somn la Stanford Sleep Medicine Center. „Din punct de vedere biologic nu are niciun sens”.

Acest lucru se datorează faptului că corpurile noastre au nevoie de câteva zile să se adapteze la un program de somn modificat. "Chiar dacă doar dormi cu o oră mai puțin, durează aproximativ cinci zile pentru a-ți reveni sincronizat", a spus Pelayo.

Agravează o problemă existentă: mulți oameni pierd deja somnul necesar pentru o sănătate bună.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel