De ce să ții nucile pentru cozonac la congelator
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
De ce să ții nucile pentru cozonac la congelator / Foto: Pixabay, de Nicky
De ce să ții nucile pentru cozonac la congelator / Foto: Pixabay, de Nicky
Află în articol de ce este mai bine să ții nucile pentru cozonac la congelator.

Nu a mai rămas mult timp până când gospodinele se vor apuca de frământat cozonaci pentru Crăciun. Mulți români îl preferă pe cel care conține și nuci, dar ce fel de nucă se folosește, de fapt, la cel mai gustos desert pentru sărbătorile de iarnă? Dacă nucile sunt păstrate în cămară, vor prinde un gust ușor rânced, într-o perioadă de două până la patru săptămâni, scrie Realitatea.net.

În loc să cumperi tot timpul nuci proaspete, poți apela cu încredere la acest truc folosit de gospodine: bagă nucile la congelator! Nucile congelate rezistă mult timp, unele dintre ele până la un an sau mai mult, și nu necesită nicio pregătire anterioară.

Este indicat să le păstrezi într-o pungă bine închisă și să notezi data la care au fost puse la congelator. După ce le dezgheți, le poți folosi direct, fără a le încălzi. 

Consumul de nuci, benefic pentru organism

Nucile reprezintă  o sursă esenţială de nutrimente folositoare pentru sănătatea organismului, având multiple beneficii, de la asigurarea nivelului optim de bacterii prietenoase în intestin la menţinerea frumuseţii pielii, potrivit dailymail.co.uk.

Nucile unt bogate în fibre şi proteine, menţinând senzaţia de saţietate, în acizi graşi omega 3 şi antioxidanţi, reduc riscul de maladii oculare, precum degenerarea maculară provocată de îmbătrânire, şi declin cognitiv, dar şi de maladii cardiace. Vezi mai mult AICI.

Rețetă cozonac cu nucă

Ingrediente:

- făină - 1 kg

- nucă mărunțită - 200 grame

- lapte - 500 ml

- zahăr - 300 grame

- ciocolată cu lapte - 200 grame

- gălbenușuri - 10

- unt moale - 200 grame

- esență portocală - 1 lingură

- cremă ciocolată - 2 linguri

- coaja de la o lămâie

- ciocolată amăruie - 100 grame

- sare

- drojdie uscată - 20 grame

- pastă de vanilie - 1 lingură

Cum se prepară

Cozonac cu nucă. Preparați maiaua. Puneți drojdia, o lingură de zahăr și puțin lapte călduț. Adăugați puțină făină și amestecați până la obținerea unui aluat moale. Lăsați maiaua să crească aproximativ 15 minute.

Cozonac cu nucă. Cerneți făina. Adăugați maiaua, gălbenușurile, zahărul, esența de portocală, coaja de la o lămâie, pasta de vanilie sau esență, sare. Frământați, adăugați puțin câte puțin din laptele călduț. După ce ați încorporat toată făina, adăugați puțin câte puțin unt. Aluatul trebuie să fie foarte moale și puțin lipicios. Lăsați aluatul să crească pentru o oră și jumătate.

Umplutură

Cozonac cu nucă. Pentru umplutură, puneți nuca într-un bol mai mare, adăugați ciocolata cu lapte topită la aburi, ciocolata amăruie topită la aburi, crema de ciocolată, amestecați foarte bine totul. Umplutura este gata. După ce aluatul a crescut, așezați în tavă aluatul și umplutura. Puneți cozonacul în cuptor la 160 de grade pentru 50 de minute. Nu-l serviți înainte să se răcească.

Ca să nu crape cozonacul, înainte de a-l pune la cuptor, cu o pensulă dați cu apă rece pe suprafața acestuia.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel