Data publicării:

De ce să nu uzi plantele cu apă plată

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Suntem tentaţi, de multe ori, să credem că dacă udăm plantele din apartament cu apă plată din comerţ le facem un bine, pentru că apa de la robinet conţine, se ştie, clor şi alte substanţe nocive care nu trec întotdeauna de filtru. În realitate, se pare că le facem mai mult rău.

Udarea plantelor cu apă plată (fără conținut de substanțe nutritive sau minerale) nu este recomandată, deoarece poate duce la epuizarea resurselor de nutrienți din sol și la dezechilibre în creșterea plantelor. Nu la fel de dăunătoare este apa din cana filtrantă. Aceasta poarte fi o variantă bună, în detrimentul celei plate îmbuteliate. De asemenea, şi apa minerală este recomandată la îngrijirea florilor.

Iată câteva motive pentru care apa plată nu este potrivită pentru udarea plantelor:

Absorbția nutrienților: Plantele au nevoie de nutrienți esențiali pentru a crește și a se dezvolta sănătos. În mod normal, aceşti nutrienți sunt furnizați din sol și, mai departe, absorbiţi de rădăcină. Dacă se utilizează apă plată, care nu conține nutrienți, plantele nu vor primi substanțele necesare și vor începe să prezinte simptome de deficiență de nutrienți, cum ar fi frunze galbene sau încrețite.

Desalinizarea solului: Dacă se utilizează în mod regulat apă plată pentru udarea plantelor, aceasta poate duce la acumularea excesivă de săruri în sol. Sărurile din apă pot rămâne în sol în timp ce apa se evaporează, iar acest lucru poate afecta structura și fertilitatea solului, făcându-l nepotrivit pentru creșterea plantelor.

pH-ul solului: Apa plată poate avea un pH neutru sau aproape de neutru. Unele plante preferă un mediu mai acid, în timp ce altele preferă unul mai alcalin. Udarea regulată cu apă plată poate afecta echilibrul pH-ului din sol și poate afecta disponibilitatea nutrienților pentru plante.

Deșeurile chimice: Apa plată din unele surse poate conține urme de substanțe chimice sau alte contaminanți care pot fi dăunători pentru plante. În funcție de calitatea apei potabile din zona ta, aceasta poate conține clor, fluor sau alte substanțe chimice care pot afecta sănătatea plantelor.

În loc să uzi plantele cu apă plată, este recomandat, mai degrabă, să folosești apă de la robinet sau apă de ploaie (dacă este posibil), notează indoorhomegarden.com. De asemenea, poți folosi îngrășăminte naturale sau soluții nutritive speciale pentru plante, pentru a le oferi nutrienții necesari și pentru a asigura o creștere sănătoasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel