De ce să nu consumi niciodată cartofii încolțiți: Otravă foarte periculoasă. Rolul esențial al mărului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Cartoful este unul dintre cele mai consumate alimente din alimentația oamenilor. Afla de ce este bine să pui un măr în mijlocul cartofilor.

Cel mai des întâlnit aliment din alimentația oamenilor și poate și cel mai iubit este cartoful. Depozitarea acestora pe timp mai lung poate fi o problemă, mai ales de cei care locuiesc la bloc și nu au posibilitatea unor încăperi adecvate.

Trebuie să știm că temperatura ideală la care să depozitezi cartofii este cuprinsă între 5 și 10 grade Celsius. Majoritatea frigiderelor sunt reglate la 3 grade Celsius, ceea ce înseamnă cu 2 grade mai puțin decât temperatura minimă recomandată, iar temperatura camerei este de obicei cu mult mai mare, de la 18 la 21 de grade. 

În primul rând, pentru a depozita corespunzător cartofii aceștia trebuie ținuți într-o pungă de plastic perforată, pentru a reține umiditatea și pentru a le asigura ventilația. 

Oriunde am alege să îi depozităm, după câteva săptămâni vom observa că faimoșii tuberculi vor începe să încolțească, fenomen ce le scade din prospețime și gust.

Este bine de știut că, în ceea ce privește consumarea cartofilor încolțiți se recomandă îndepărtarea totală a colților și a zonelor din jurul lor, deoarece aceștia sunt foarte periculoși asupra sănătății noastre. Colții cartofilor încolțiți conțin solanină, o otravă extrem de periculoasă.

Solanina poate fi întâlnită în tulpină, fructe sau tuberculi (la încolțire). Are o puternică acțiune toxică (în cantități foarte mici), fiind utilizată mai ales pentru proprietățile sale ca fungicid și pesticid, potrivit Substanțial. Alături de ea în tuberculii de cartofi încolțiți se întâlnește și chaconina, un alt glicoalcaloid. În general conținutul de solanină este direct proporțional cu culoarea verde a tuberculilor (culoare dată de clorofilă), ceea ce duce la deteriorarea lor. În general nivelul maxim de solanină admis trebuie să fie sub 0,2mg/g.

Întârzierea procesului de încolțire a cartofilor se poate realiza punând un măr în mijlocul acestora. Etilenul conținut și eliberat de măr va întârzia încolțirea cartofilor și astfel vă veți putea bucura mai mult timp de cartofi proaspeți neîncolțiți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel