Data publicării:

De ce nu va crește vârsta de pensionare peste 65 de ani. Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii: Nu se întrevede nicio schimbare până în 2050

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik

Nu vom fi obligați să muncim peste 65 de ani pentru a primi pensie de la stat.

Iată de ce românii nu ar trebui să-și facă griji în privința creșterii vârstei de pensionare. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, dă asigurări că, cel puțin în următorii 26 de ani, nu se va pune problema de depășire a limitei de vârstă din prezent - 65 de ani.

"Au fost unii care au mers pe ideea de 70 de ani Și au tatonat pe asta și știm bine ce avem în CID... În PNRR, am avut foarte clar niște condiționalități. Noi am venit cu o reformă care să fie corectă pentru români. Am venit cu garanția că vârsta de pensionare pentru români nu va crește, fiindcă modul în care am scris legea, practic, asta transmite: că vârsta de pensionare pentru români nu va trece de 65 de ani. Și o să vă spun și de ce. Fiindcă am venit cu un parametru de care noi am legat vârsta de pensionare. Și am spus că vârsta de pensionare nu va crește dacă nu va crește și speranța de viață a românilor.

Datele statistice arată că, în România, speranța de viață în momentul acesta este, în medie, 75,3 ani. Adică 71,5 ani la bărbați și 79,3 ani la femei. Noi i-am luat în echipă și pe colegii de la INS (Institutul Național de Statistică) și i-am rugat să ne pună la dispoziție date, să facem analize... Asta arată că, de fapt, în ceea ce privește vârsta de pensionare, nu se întrevede nicio schimbare până în 2050. Deci, românii nu trebuie să fie îngrijorați.

Creșterea vârstei de pensionare la femei, o prioritate

În schimb, am avut în angajamentul luat de România cu Comisia Europeană, la impuse, nu la libere alese, o creștere a vârstei de pensionare pentru femei. Astăzi avem 62 de ani și o lună pentru femei - vârsta de pensionare. Până în 2030 România trebuie să ajungă la o vârstă de pensionare de 63 de ani pentru femei. Iar până în 2035 va trebui să ajungem cu creșterea vârstei de pensionare pentru femei la 65 de ani, adică egalizarea cu bărbații. A fost ceea ce a semnat România în 2021 în PNRR, la jalonul 214. Este o cifră pe care am găsit-o și care, recunosc, reprezintă o parte care nu mi-a plăcut deloc. Este o negociere avută deja de România" a explicat ministrul Muncii.

Interviul complet, aici:

           

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel