Data actualizării:
Data publicării:

De ce nu trebuie să ignori pocnitura genunchiului. Dr. Răzvan Ionuț Dragomir (SANADOR): Dacă o tolerăm prea mult timp, apar niște consecințe / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Dr. Răzvan Ionuț Dragomir, medic primar Ortopedie Traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitat la interviurile DC News și DC Medical unde a vorbit despre ruptura de menisc. 

Dr. Răzvan Ionuț Dragomir a explicat, în exclusivitate pentru DC News și DC Medical, ce simte pacientul care suferă de o ruptură de menisc. Potrivit medicului, această afecțiune este foarte des întâlnită în rândul populației și pacienții pot simți durere și pot chiar auzi pocnituri ale articulației. 

„Ruptura de menisc este o afecțiune extrem de frecventă. La nivel mondial, cred că cele mai multe intervenții chirurgicale care se desfășoară la nivelul genunchiului se datorează acestei patologii: ruptura de menisc.

Ruptura de menisc este o afecțiune, de obicei, traumatică sau o afecțiune care poate surveni ca o sumă a microtraumatismelor. Uneori, pacienții simt o trosnitură, un pocnet. De fapt, cel mai frecvent, ei simt durere. Simt o durere acută care se întâmplă în timpul unei activități fizice, sportive sau profesionale, o activitate care presupune o anumită mișcare la nivelul genunchiului, de obicei, o asociere de flexie cu torsiune în interiorul genunchiului.

Simți durere, poți să auzi un pocnet, pacienții mai caracterizează uneori durerea ca o înțepătură, ca o fulgerare, ca un cuțit care pătrunde în interiorul genunchiului, de intensitate destul de mare la început care după aceea scade ușor în intensitate.

Sanador

Pacienții vin uneori repede dacă sunt preocupați de sănătatea lor articulară, dar, cel mai frecvent, există o perioadă de așteptare, de câteva zile, poate chiar o săptămână, perioadă în care pacientul așteaptă ca genunchiul să-și revină. Durerea scade progresiv, parțial, dar nu întotdeauna dispare și atunci el vine la un consult de ortopedie.”, a spus medicul. 

 

3. -imagine fara descriere- (dr-razvan-ionut-dragomir_05583300.jpg)

 

Cât de repede ar trebui să mergi la medic 

„Poate că timpul nu e atât de important ca în alte situații. În cazul rupturilor de menisc trebuie intervenit repede, dar repede poate să fie de ordinul săptămânilor. E o afecțiune care poate fi tolerată, dar dacă o tolerăm prea mult timp, apar niște consecințe ale rupturii de menisc. Se poate agrava, într-o oarecare măsură, și ruptura sau leziunea de menisc, dar pot apărea alte leziuni ale altor structuri din interiorul articulației care inițial sunt sănătoase.

Meniscul este un țesut cartilaginos, un fibrocartilaj, care are ca rol amortizarea șocurilor din interiorul articulației. Este un fibrocartilaj pe care noi îl avem între femur și tibie, este această perniță de cartilaj pe care noi călcăm și ne sprijinim. El are rolul de a proteja cartilajul care e pe partea de jos a femurului sau de sus a tibiei, dar atunci când apare o ruptură, o desprindere a unei bucăți din structura meniscului, această bucățică desprinsă poate să aibă un efect abraziv pe cartilaj, un efect de uzură progresivă dacă este lăsat să treacă prea mult timp.", a spus dr. Răzvan Ionuț Dragomir la interviurile DC News și  DC Medical.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel