De ce nu trebuie să faci niciodată skandenberg fără pregătire. Dr. Liviu Ojoga (SANADOR): La ce riscuri te supui / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @smushko
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @smushko
Dr. Liviu Ojoga, medic chirurg ortoped la Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitat la DC News, DC Medical și DC Sport unde a vorbit despre leziunea de coafă rotatorie. 

Potrivit medicului, există două categorii de leziuni de coafă rotatorie. Este vorba de cele care apar la pacienții tineri în urma unui traumatism și cele care apar la pacienții mai în vârstă care se pot produce în timp. 

„Odată cu luxația de umăr sau la anumite mișcări se poate rupe coafa rotatorilor. Coafa rotatorilor înseamnă ansamblul tendoanelor cu care mișcăm umărul și asta înseamnă: în partea anterioară a umărului - mușchiul subscapular, deasupra umărului - mușchiul supraspinos, în spatele umărului - mușchiul infraspinos și mușchiul rotund mic. 

Sunt două categorii de leziuni. La pacienți tineri se poate rupe coafa în acut ca urmare a unui traumatism. Am pacienți care cad și se agață cu mâna de ceva și se smulge coafa rotatorilor. Acestea sunt leziuni acute. Și leziuni de coafă la pacienți în vârstă (60+) care pot fie să se producă în timp, apare întâi degenerarea tendonului, apoi o leziune parțială care se completează, devine leziune completă și începe să se retragă.

Pe lângă vârstă, apare un alt factor: fumatul. Fumatul influențează apariția patologiei și e foarte important postoperator. Pacienții fumători operați pentru leziuni de coafă au șansele de vindecare a tendonului la suprafața osoasă la care îl aducem, mai mici decât un pacient nefumător.", a spus medicul.

Sanador

Proteze de umăr: când sunt necesare

„E o mare diferență între pacienții tineri, cu rupturi acute de coafă, și pacienți în vârstă, cu leziuni degenerative de coafă, pentru că în momentul în care reparăm o coafă ruptă în acut la un pacient tânăr, acolo avem un tendon de bună calitate care s-a rupt ca urmare a unei forțe excesive puse pe el. În schimb, la pacienții în vârstă vorbim de tendoane de calitate mai proastă decât un tendon de 20 ani, care uneori este o leziune veche.

În momentul în care tendonul se rupe și începe să se retragă, mușchiul începe să degenereze gras, în loc de fibre musculare apare grăsimea. Atunci, dacă pacientul a stat suficient de mult, uneori nu mai are indicație de sutură de coafă pentru că nu mai există suficienți mușchi. Sutura noastră nu va da rezultat, degeaba îl repoziționăm și trecem la următoarea categorie de intervenții: proteze de umăr.", a spus dr. Liviu Ojoga. 

 

Fractura care apare la skandenberg

„Apar tot mai multe accidente casnice, la joacă, nu neapărat sportivii de performanță.”, a spus Val Vâlcu. 

„Aici lucrurile sunt relativ clare. Radiografia pune diagnosticul. Apropo de sportivi, există situația de fractură spiroidă de humerus care apare la skandenberg. Sunt foarte mulți pacienți cu fracturi. Depinde de poziție. Apare o forță de torsiune care uneori nu trebuie să fie atât de mare să fractureze humerusul spiroid.”, a spus Dr. Liviu Ojoga la DC News, DC Medical și DC Sport.  

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel