De Ce nu poate guvernul Boc să construiască 6 spitale în parteneriat public-privat
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
chirurgie, medici, spital
chirurgie, medici, spital

Guvernul şi-a dat acordul de principiu pentru construcţia, de către Ministerul Sănătăţii, în regim de parteneriat public-privat, a unei reţele de şase spitale regionale de urgenţă, în Cluj, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara şi Bucureşti.  Ministerul Sănătăţii vrea să participe cu terenurile pe care se vor construi spitalele, iar companiile eligibile cu partea de finanţare(1,5 miliarde de euro). Cseke Attila estimează că în 14- 16 luni ar putea începe construcţia unităţilor spitaliceşti.

Singura certitudine în acest proiect o reprezintă banii pe care statul îi va da pe studiile de fezabilitate. Studiile efectuate în mandatul Nicolăescu, care au costat câteva milioane de euro, nu mai sunt de actualitate. Atunci se luau în calcul 48 de unități, cu altă structură și funcționalitate, finanțate de la buget.  

În prezent, nu există norme la legea Parteneriatului Public Privat, care de fapt se află în atenția Comisiei Europene, România riscând declanșarea procedurilor de infringement. UE este îngrijorată de lipsa transparenței și de facilitarea corupției, prin noua lege, care nu prevede proceduri de licitație, ci de încredințare directă. De asemenea, trebuie modificată Legea 95,  după care se finanțează spitalele. Aceasta nu definește cadrul în care un spital privat sau public-privat poate asigura un acces general, finanțat din bugetul statului, pentru asistența medicală de urgență. Nici sistemul de construire-operare-transfer nu poate fi realizat pe actuala legislație.

Chiar dacă se vor modifica legile, criza de finanțare cronică din sistem face inatractive astfel de investiții de la zero, riscul fiind mai mic în cazul celor care preiau managementul unei unități deja construite. Cu cheltuielile cele mai mici din UE în Sănătate, este greu de crezut că România va atrage 1,5 miliarde de euro de la companii private, pe o piață recunoscută pentru corupție,  abuzurile sistemului public în relația cu furnizorii și întârzierile cu care se onorează plățile .

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel