Data publicării:

De ce nu ai voie să zâmbeşti în pozele de buletin sau paşaport

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Porapak Apichodilok, Pexels
Fotografie de la Porapak Apichodilok, Pexels
Ai încercat vreodată să zâmbeşti când ţi s-au făcut poze pentru paşaport sau buletin şi ţi s-a spus să stai cu faţa dreaptă? Iată care e motivul. 

Departamentul de Stat al SUA nu interzice complet zâmbetul în pozele pentru documente oficiale, dar cere ca la fotografiile pentru paşaport să "păstrezi o expresie facială neutră, cu ambii ochi deschişi şi gura închisă". De asemenea, cel care este fotografiat trebuie să se uite direct în faţă, spre aparatul foto. 

"Aplicantul poate zâmbi în fotografia de paşaport, atât timp cât are ambii ochi deschişi şi gura închisă", a transmis departamentul, pentru Huffpost

De asemenea, aceste aspecte sunt extrem de importante şi atunci când foloseşti paşaportul pentru a trece de vămi. 

"Principalul motiv pentru care nu ai voie să zâmbeşti în fotografiile de paşaport sau buletin este legat de introducerea programelor de recunoaştere facială în aeroporturi şi alte puncte de verificare vamală", a declarat Karolina Turowska, expert în fotografie biometrică. 

"Algoritmii nu funcţionează aşa cum funcţionăm noi. Pentru a compara o faţă 3D cu o fotografie 2D, de pe paşaport sau act de identitate, programul trebuie să măsoare trăsăturile faciale. Mă refer aici la distanţa dintre pupile, la nas, urechi, gură, lăţimea gurii şi a ochilor, şi multe alte aspecte. Zâmbetul interferează cu aceste proporţii faciale, de asta e interzis", a mai spus Turowska. 

Regula, evident, nu se aplică doar în SUA. 

"Evitarea zâmbetului în fotografiile de paşaport este o regulă universală. Totuşi, modul în care ţări diverse definesc expresia facială neutră poate să difere, pentru că fiecare ţară foloseşte un program de recunoaştere facială diferit. Spre exemplu, în Franţa nu ai voie nici măcar să îţi ridici colţurile gurii în aceste fotografii", a mai arătat specialista. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel