Data publicării:
De ce mulţi bebeluși din România se nasc cu ochi albaștri
Află în articol de ce majoritatea bebelușilor se naşte cu ochi albaștri.
Înainte ca expresia "baby blues" să ajungă să se refere la tristețea postpartum (care nu este același lucru cu depresia postpartum), era de fapt un sinonim comun pentru "ochi". De ce? Ei bine, pentru că toți bebelușii se nasc cu ochi albaștri, nu? Greșit! La nivel mondial, mai mulți nou-născuți au ochi căprui decât albaștri, scrie www.healthline.com.
Și, deși este adevărat că mulți bebeluși au ochi albaștri sau gri la început, este important de știut că ochii pot avea altă culoare peste câteva luni de la naștere. De fapt, un studiu din 2016 de la Universitatea Stanford care a implicat 192 de nou-născuți a constatat că aproape două treimi dintre aceștia s-au născut cu ochi căprui, în timp ce doar aproximativ 1 din 5 bebeluși s-au născut cu ochi albaștri.
Cercetătorii de la Stanford au remarcat, totuși, că majoritatea bebelușilor din studiu născuți cu ochi albaștri au fost caucazieni. Cei din alte grupuri etnice, inclusiv asiatici și hispanici, s-au născut mai des cu ochi căprui.
Știința culorii ochilor
Termenul de "culoarea ochilor" se referă la culoarea irisului, inelul din jurul pupilei, care este negru. Partea albă a ochiului se numește sclera. Dacă copilul dumneavoastră a avut icter la naștere sclera poate fi puțin gălbuie.
Ceea ce dă culoare irisului este un pigment natural numit melanină, o proteină secretată de celule speciale numite melanocite. Ochii albaștri înseamnă că există puțină melanină în iris.
Melanocitele răspund la lumină și, din moment ce nou-născutul tău a petrecut ultimele luni în întuneric total, nu a existat prea multă lumină care să declanșeze producția de melanină în iris. Totuși, nu uitați că intervine și etnia, așa că unii bebeluși vor produce mai multă melanină decât alții.
Dacă melanocitele copilului dumneavoastră nu secretă mult mai multă melanină în lunile și anii următori, atunci ochii lor vor rămâne albaștri. În cazul în care mai multă melanină își face drum în iris, ochii lor vor părea verzi sau de culoarea alunului. Mult mai multă melanină înseamnă ochi căprui.
Straturi de culoare
Irisul are trei straturi, iar persoanele cu ochi căprui au melanină în toate trei. O persoană cu ochi albaștri are pigment maro doar în stratul din spate. Pe măsură ce lumina pătrunde în ochi, cea mai mare parte a luminii este absorbită în stratul din spate, în timp ce particulele din stratul mijlociu spongios (stroma) împrăștie lumina rămasă fiind reflectată înapoi în ochi.
Cea mai mare parte a luminii împrăștiate care iese înapoi este lumină albastră, dând ochilor albaștri culoarea lor. Este același proces care face ca apa dintr-un ocean să pară albastră.
Acele melanocite influente lucrează din greu și în păr și piele, dându-le culorile specifice. Mai multă melanină în organism înseamnă un ten mai închis. Acest lucru explică de ce persoanele cu pielea mai închisă tind să aibă și ochi de culoare mai închisă.
Dar există întotdeauna excepții. Renumitul actor afro-american James Earl Jones, de exemplu, are ochi albaștri, probabil ca rezultat al strămoșilor de origine europeană cu ochi albaștri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News