Data publicării:

De ce mai multe state arabe vor să fie lideri în Inteligență Artificială: Ne pot face o superputere a lumii

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

În ultimii ani, Emiratele Arabe Unite (EAU) și-au semnalat intenția de a deveni un jucător major în inteligența artificială, dar acum și alte țări din Golful Persic devin serioase în ceea ce privește acest domeniu.

Inteligența artificială ar putea contribui cu 320 de miliarde de dolari la economia din Orientul Mijlociu până în 2030, reprezentând aproximativ 2% din beneficiile globale totale, potrivit unui raport al firmei de consultanță PwC. „Se fac investiții uriașe în AI în Orientul Mijlociu”, a declarat Stephen Anderson, lider al strategiei și piețelor din Orientul Mijlociu la PwC, într-un interviu pentru CNN, la Summitul Global AI (GAIN) de săptămâna trecută din Riyadh, Arabia Saudită.

„Aici, în regiune, oamenii sunt mult mai deschiși să experimenteze și să se implice în AI decât, poate, în alte părți ale lumii”, a adăugat el.

Unul dintre aspectele legate de creșterea rapidă a inteligenței artificiale este că poate fi extrem de intensă din punct de vedere energetic, devenind tot mai mult o sursă majoră de emisii de gaze cu efect de seră. Google a raportat că emisiile sale din 2023 au fost cu aproape 50% mai mari decât în 2019, ceea ce a atribuit parțial cerințelor energetice ale AI. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, cererea de energie din partea AI, a centrelor de date și a criptomonedelor ar putea să se dubleze până în 2026.

"Suntem în centrul lumii când vine vorba de energie. Oportunitatea de a combina energia cu AI ne pot face o superputere a lumii"

Totuși, Anderson crede că țările din Golf, ale căror economii depind puternic de combustibilii fosili, sunt bine poziționate pentru a deveni „jucători importanți” în domeniul tehnologiei și au potențialul de a o face mai ecologică.

„Suntem în centrul lumii când vine vorba de energie – nu doar de energie veche, ci mai ales de energie nouă”, a spus el. „Aici este locul cu cele mai mici costuri din lume pentru producerea de energie solară. Așa că oportunitatea de a combina sustenabilitatea și energia cu puterea de calcul necesară din perspectiva AI este cu adevărat importantă, ne pot face o superputere a lumii.”, a completat Andreson.

Anderson a indicat Emiratele Arabe Unite, Qatar și Arabia Saudită drept cei mai importanți investitori în inteligența artificială din regiune.

Pe măsură ce Arabia Saudită urmărește să reducă dependența economiei sale de petrol și gaze, a investit masiv în AI, despre care afirmă că va contribui la realizarea obiectivelor stabilite în strategia sa „Vision 2030”, un program guvernamental de diversificare a economiei. Conform unei proiecții recente a Autorității Saudite pentru Date și Inteligență Artificială (SDAIA), care a găzduit summitul GAIN, AI va contribui cu 12% la PIB-ul țării până în 2030, cu un sector în creștere la o rată anuală de 29%.

Au fost depuse eforturi semnificative în întreaga regiune pentru a dezvolta modele de AI antrenate pe limba arabă, pe seturi de date locale, care surprind nuanțele limbii într-un mod care lipsea pe platforme precum ChatGPT. Anul trecut, Emiratele Arabe Unite au lansat un instrument numit Jais, iar Arabia Saudită a dezvoltat chatbot-ul în limba arabă ALLaM.

Săptămâna trecută, s-a anunțat că ALLaM va fi găzduit pe Azure, platforma de cloud computing a Microsoft. Chatbot-ul va fi accesibil și prin platforma watsonx a IBM.

Nick Studer, CEO al firmei de consultanță Oliver Wyman Group, care a participat la summitul GAIN, a declarat că accentul pus pe modelele de limbă arabă ar putea ajuta Arabia Saudită să concureze cu piețele vorbitoare de limba engleză, care au un „avantaj de bază” în acest domeniu datorită numeroaselor modele de limbaj disponibile.

Potrivit lui Studer, există multiple modele de limbaj bazate pe limba arabă în curs de dezvoltare în țară, axate pe diverse cazuri de utilizare, de la chat la aplicații guvernamentale și corporative. „Această combinație de antreprenoriat guvernamental și privat ar putea duce la dezvoltarea unui hub AI, în special pe măsură ce regatul și întreaga regiune caută să-și diversifice economiile”, a spus el.

Cum ar trebui reglementate AI și datele în mod sigur, securizat, etic și echitabil?

Unul dintre principalele obstacole în dezvoltarea inteligenței artificiale este percepția publică și guvernanța: cum ar trebui reglementate AI și datele în mod sigur, securizat, etic și echitabil?

În timpul summitului, au fost anunțate diverse politici, inclusiv lansarea unor linii directoare de la SDAIA care abordează utilizarea responsabilă a deepfake-urilor, prezentarea „Carta de la Riad pentru AI în Lumea Islamică”, care stabilește un cadru pentru dezvoltarea tehnologiilor AI în conformitate cu valorile și principiile islamice, și un cadru global pentru pregătirea în domeniul AI, condus de Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor.

Studer afirmă că un cadru de reglementare solid este esențial pentru viitorul AI.

„Există multe preocupări legate de dezvoltarea AI – nu doar legate de confidențialitate, nu doar riscul pierderii locurilor de muncă, ci și până la suveranitatea națională, dacă economia ta începe să se bazeze pe un set de instrumente care sunt construite în afara controlului tău", a spus el. „Este esențial să avem reglementări raționale în vigoare”, spune Studer, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel