Data actualizării:
Data publicării:

De ce limitează Canada numărul de studenți străini și cine va fi afectat

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Canada a anunțat un plafon de doi ani pentru noile permise de ședere pentru studenții internaționali, după ce creșterea explozivă din ultimii ani a agravat deficitul de locuințe. 

Luni, Canada a anunțat un plafon de doi ani pentru noile permise de ședere pentru studenții internaționali, după ce creșterea explozivă din ultimii ani a agravat deficitul de locuințe. Anul trecut, Canada a eliberat aproape un milion de permise de studii, de aproximativ trei ori mai mult decât în urmă cu zece ani, potrivit datelor guvernamentale, iar noua propunere va reduce numărul de permise cu aproape o treime.

Iată cum vor funcționa noile planuri și care este miza.

Care sunt detaliile

Ministrul canadian al imigrației, Marc Miller, a declarat că guvernul liberal va introduce un plafon temporar de doi ani pentru noile permise de studii, ceea ce va duce la eliberarea a aproximativ 364.000 de permise în 2024.

Propunerile vor stabili, de asemenea, limite pentru permisele de muncă acordate după absolvire studenților străini care au frecventat anumite instituții. Permisele au fost văzute ca o cale ușoară de a obține rezidență permanentă. Persoanele care urmează programe de masterat sau post-doctorat vor fi eligibile pentru un permis de muncă de trei ani.

Soții și soțiile studenților străini înscriși la alte niveluri de studiu, inclusiv la programe de licență și de colegiu, nu vor mai fi eligibili, a declarat Miller. Acceptarea de noi cereri de permise de studii în 2025 va face obiectul unei reevaluări la sfârșitul anului în curs, a spus el.

De ce procedează astfel guvernul

Canada a devenit o destinație populară pentru studenții internaționali, deoarece este relativ ușor de obținut permise de muncă după terminarea cursurilor. Însă creșterea numărului de studenți internaționali a dus la o lipsă acută de apartamente, ceea ce a dus la creșterea chiriilor. În decembrie, chiriile la nivel național au crescut cu 7,7% față de anul precedent, potrivit Statscan.

Popularitatea prim-ministrului Justin Trudeau a fost afectată în principal din cauza problemelor legate de accesibilitatea prețurilor, iar liderul Partidului Conservator din opoziție, Pierre Poilievre, a luat un avans covârșitor față de Trudeau în sondajele de opinie înainte de alegerile de anul viitor.

În afară de criza chiriilor, guvernul a fost îngrijorat și de calitatea educației oferite de unele dintre instituții.

Pe cine va afecta

Studenții internaționali contribuie cu aproximativ 22 de miliarde de dolari canadieni (16,4 miliarde de dolari) anual la economia canadiană. Măsura va afecta multe instituții de învățământ care își extinseseră campusurile în speranța unui aflux continuu de studenți.

Ontario, cea mai populată provincie, a primit cea mai mare parte a studenților internaționali. Unele întreprinderi, inclusiv restaurantele și sectoarele de vânzare cu amănuntul, au avertizat că plafonarea studenților străini va crea un deficit de lucrători temporari.

Restaurantele din Canada se confruntă cu un deficit de forță de muncă cu aproape 100.000 de locuri de muncă vacante, iar studenții internaționali reprezentau 4,6% din cei 1,1 milioane de lucrători din industria serviciilor alimentare în 2023, a declarat săptămâna trecută un grup de lobby pentru Reuters.

Băncile canadiene au beneficiat de afluxul de noi studenți, deoarece fiecare student trebuie să aibă acum un certificat de investiții garantate (Guaranteed Investment Certificates - GIC) de peste 20.000 de dolari canadieni, o condiție prealabilă pentru ca studenții internaționali să poată acoperi cheltuielile de trai.

O pluralitate de studenți străini, aproximativ 40%, provin din India, China fiind pe locul al doilea, cu aproximativ 12%, potrivit datelor oficiale din 2022.

Universitatea din Toronto a declarat că așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu toate nivelurile de guvernare pentru a se asigura că alocarea permiselor de studiu recunoaște instituții precum U of T și abordează situația acolo unde se află provocări.

Studenții internaționali au reprezentat aproape 30% din cei 86.297 de studenți ai U of T anul trecut, potrivit raportului de înscriere 2022-23, conform Reuters

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel