De ce le e greu românilor în Marea Britanie. Studentă româncă: S-a uitat la mine foarte straniu. Mi-a luat vreo două săptămâni să nu mai fac asta / video
Ilinca Panait, membru al Consiliului Director și Trezorier Liga Studenților Români din Străinătate și studentă la King's College London, din Marea Britanie, a explicat că diferențele culturale fac dificilă formarea de prietenii profunde în străinătate.
Ilinca Panait a explicat că diferențele culturale sunt o adevărată provocare. Ea a observat că britanicii nu sunt atât de amabili cum se crede. Aceasta a povestit cum, la mutarea în cămin, o doamnă nu a răspuns la salut, ceea ce i s-a părut ciudat.
„E greu să-ți faci prieteni într-o țară străină?”, a întrebat Gabriel Nuță-Stoica, redactor-șef adjunct al site-ului ȘtiriDiaspora.
„Este și nu credeam. Credeam că e doar un mit. Cea mai mare problemă cred că este reprezentată de diferențele culturale. Diferența culturală își spune cuvântul din prima zi. Noi, ca români, suntem niște oameni extrem de calzi, extrem de prietenoși, vorbim.
Ce m-a șocat pe mine - încă din prima zi când m-am mutat la cămin - este că atunci când am urcat în lift, eram cu mama mea care mă ajuta să mut toate cutiile cu toate hainele, și s-a urcat cu noi o doamnă de la recepția căminului și cumva britanicii au această legendă că ei sunt prietenoși. Nu sunt! Nu sunt atât de amabili pe cât par!
Ne-am urcat în lift, n-a salutat. Eu am salutat. S-a uitat la mine foarte straniu: „De ce mă saluți? Nu ne cunoaștem, nu avem nicio obligație”, și cred că mi-a luat vreo două săptămâni să învăț să nu mai salut în lift.”, a spus Ilinca Panait.
„Ei sunt foarte politicoși. Aici, la emisiune, am tot avut invitați din Marea Britanie. Toată lumea cumva a avut același feedback: britanicii sunt politicoși și atât, foarte rar prietenoși sau să-ți fie prieteni. Cumva se replică tiparul ăsta de comportament și la nivelul școlii.”, a spus Gabriel Nuță-Stoica.
„Da, cumva simți că nu poți lega o relație de prietenie profundă. E o relație de prietenie protocolară, există un zid la un moment dat.”, a spus Ilinca.
Cele mai căutate țări pentru studenții români
Întrebată despre cele mai căutate țări pentru studenții români, Ilinca Panait a menționat că Olanda a devenit foarte populară după ce Anglia a fost preferată mult timp, dar creșterea taxelor a determinat migrarea către alte țări. Pe lângă Olanda, Germania, Franța, SUA și Canada au devenit destinații frecventate de studenți. De asemenea, LSRS are filiale în 13 țări, inclusiv în Arabia Saudită, însă majoritatea studenților sunt în Olanda.
„Care sunt cele mai căutate țări pentru studenții români? Cum se vede de la voi, de la LSRS?”, a întrebat Gabriel Nuță-Stoica.
„Cred că în Olanda a crescut foarte mult numărul de studenți, în special după ce Anglia a fost un timp îndelungat țara preferată, dar acum, din cauza taxelor probabil, lumea migrează către Olanda, către Germania, Franța, au început să meargă înspre SUA și Canada, ceea ce pentru mine a fost surprinzător.
Noi avem filiale în 13 țări, adică avem filiale inclusiv în Arabia Saudită, dar cei mai mulți cred că sunt în Olanda.”, a spus Ilinca.
„Probabil și o anumită deschidere a sistemului olandez către studenții internaționali. E mai ieftin să mergi la facultate în Olanda?”, a întrebat Gabriel Nuță-Stoica.
„Nu aș ști să-ți spun pentru că nu am studiat acolo, dar din câte am înțeles de la colegii mei, da!”, a spus Ilinca Panait la emisiunea „Departe de România", de pe DC News, DC News TV și ȘtiriDiaspora.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News