De ce gândacii de bucătărie pot supraviețui fără cap
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Te-ai întrebat vreodată de ce gândacii de bucătărie pot umbla în continuare chiar şi după ce au fost decapitaţi? Iată câteva curiozităţi despre care, poate, nu ştiai.

Insectele sunt cea mai diversă clasă de animale. Există aproximativ 915.000 de specii cunoscute la nivel mondial. În plus, aceste ființe joacă un rol esențial în subzistența ecosistemelor, de exemplu, unele contribuie la proliferarea plantelor prin polenizare. Ca și cum acest lucru nu ar fi fost de ajuns, ele prezintă particularități care continuă să-i uimească pe oamenii de știință. Una dintre ele este capacitatea gândacilor de a supraviețui fără cap.

O istorie impresionantă

Gândacii de bucătărie fac parte din ordinul Blattodea, în care există 4.600 de specii distribuite în 500 de genuri și 7 familii, spune Mauricio Ramirez, entomolog la Universitatea din Minnesota. Aceste insecte sunt răspândite pe întreaga planetă. Unele, cum ar fi cele germane, orientale și americane, sunt adaptate la spațiile urbane.

Potrivit definiţiei Britannica, gândacii de bucătărie se caracterizează prin corp oval, aplatizat, antene lungi și filiforme și cap rotund. În plus, masculii, la majoritatea speciilor, au două perechi de aripi, în timp ce femelele sunt de obicei fără aripi.

Totuși, gândacii de bucătărie nu se bazează pe zbor pentru a se deplasa. De-a lungul timpului, au dezvoltat viteza și agilitatea care îi caracterizează atât de mult. Sunt omnivori, iar o mare parte din dieta lor este formată din fructe, ciuperci și lemn în descompunere. Varietatea speciilor înseamnă că unele sunt diurne, în timp ce altele sunt nocturne.

Pentru a înțelege de ce gândacii și alte insecte pot supraviețui fără cap, este necesar să înțelegem că sunt ființe cu corpul segmentat și că sistemele lor vitale (respirator, circulator și nervos) beneficiază de această structură. Putem lua ca referință ființa umană, care are sistemele centralizate în organe specializate. În ceea ce privește sistemul nervos, gândacii au un creier care dirijează și el activitățile, dar fiecare dintre segmentele corpului lor are ganglioni (un fel de creiere miniaturale), care, în absența capului, pot continua să îndeplinească activitatea creierului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel