Data publicării:

De ce este important ca părinții să aibă o relație sănătoasă. Leca: Fugim de acest adevăr. Copilul nu își iubește tatăl 100%, ci prin prisma mamei

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Psihologul Radu Leca și psihoterapeutul Ramona A. Dumitru au vorbit la Ultrapsihologie despre motivele care sabotează fericirea.

Găsirea fericirii este o țintă spre care cei mai mulți tânjesc, însă în același timp aceștia se sabotează, motivele fiind variate, unele ținând de propria persoană, altele de relația de cuplu.

”În mod autentic fericirea se bazează pe ceea ce simți în prezența unui om. Și când nu mai simți acel ceva care te bucura în prezența lui, tu nu ai decât să îl cauți cât vrei, că-l cauți degeaba. El nu mai există.

Se spune așa, în popor: că poți încerca să repari un lucru, dar în mod real, când nu te mai simți fericit lângă o persoană, nu te mai simți  fericit indiferent de ceea ce face pentru tine și cât de frumos se poartă cu tine. Ăsta este adevărul”, a declarat psihologul Radu Leca în cadrul emisiunii Ultrapsihologie de la DC News TV și DC News.

Întrebat de psihoterapeutul Ramona A. Dumitru dacă nu se poate repara nimic într-o relație în care unul dintre parteneri nu se mai simte fericit, Leca susține că ”având la dispoziție o gamă largă de evenimente ce conțin răspunsuri în viața noastră personală și ținând cont de faptul că există 15.000 de motive pentru care a-i vrea să pleci dintr-o relație, iar omul de lângă tine îți spune: Nu pleca din relație fiindcă o să îți pierzi copilul, instinctual vei pune copilul mai presus de orice”, a mai spus psihologul, subliniind că ”frica de a pierde copilul este mare”.

Psiholog: Copilul nu își iubește tatăl 100%, ci prin prisma mamei

În plus, legat de această frică de a pierde copilul, Radu Leca a punctat că ”atunci când există o relație foarte strânsă între copil și mamă, copilul va alege ceea ce îi spune mama”, iar în cazul în care mama este tristă, copilul ”va alege să înțeleagă tristețea ca având sursă principală tatăl.  Și atunci copilul se va schimba din punct de vedere psiho-emoțional, 100% în raport cu tatăl. Îl va vedea făptașul, îl va vedea cel care îi face rău mamei, îl va vedea omul care aduce haos în interiorul casei, îl va învinui și atmosfera o să fie extrem de rea din toate punctele de vedere.

Să presupunem faptul că, la un moment dat, omul reușește să se îndepărteze de relația de cuplu, în care are un copil, că divorțează. Tot ceea ce înseamnă relație cu copilul va fi profund diminuat, acesta este un adevăr.

În mod uzual, noi fugim de acest adevăr. (...) E vorba de conexiunea care era recomandată, în mintea copilului, de fostul tău partener. A ta de fostul tău partener. Practic, copilul te vede ca fiind tata, fiindcă există mama”, a mai spus Radu Leca, adăugând că cel mic ”nu își iubește tatăl 100%, ci prin prisma mamei.

Dacă mama spune despre tată că este bun, este bun, indiferent de ce tâmpenii face tatăl. Dar dacă mama este tristă, nespunând că tata nu e bun, atunci copilul se întoarce împotriva tatălui”.

Mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel