Data publicării:

De ce este complet inofensiv să îți trosnești articulațiile

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ

Toate studiile medicale arată că trosnirea articulațiilor nu afectează în mod normal sănătatea lor.

Dr. Donald Unger a vrut să verifice dacă trosnirea articulațiilor duce la artrită, așa cum îi spuneau mama și mătușile lui când era copil. Așa că, timp de 50 de ani, și-a trosnit doar articulațiile de la mâna stângă, lăsându-le pe cele de la mâna dreaptă să trosnească de la sine sau deloc, transmite The Guardian. A publicat rezultatele într-un jurnal medical și a constatat că „nu exista artrită în niciuna dintre mâini și nici diferențe evidente între cele două mâini”.

Explicația sunetului când trosnim

 

Un studiu din 2015 bazat pe imagini RMN sugerează că zgomotul produs de o articulație trosnită se datorează apariției unor bule mici în lichidul sinovial care înconjoară și lubrifiază articulația dintre două oase. Când articulația este întinsă, presiunea din capsula de țesut conjunctiv care înconjoară articulația scade, făcând ca aceste bule să apară temporar. Se crede că apariția lor este cea care face „trosc” – iar ele revin inofensiv înapoi în lichid după aproximativ 20 de minute, explicând perioada de pauză pe care chiar și cei mai experimentați la trosnit trebuie să o respecte.

Riscurile trosnirii articulațiilor

 

Deși unele studii au sugerat că trosnirea articulațiilor poate duce la umflarea sau slăbirea mâinii, aceste rezultate au fost contrazise de alte cercetări care nu au găsit nicio corelație între acest gest și scăderea forței de strângere în mâini. Trosnirea articulațiilor este, de asemenea, asociată cu fumatul și băutul.

Când să ne îngrijorăm

Claire Speer, o fizioterapeută și „campioană musculoscheletală” pentru organizația caritabilă Versus Arthritis, spune că trebuie să ne consultăm un medic dacă avem durere, umflare sau deformare într-o articulație zgomotoasă, deoarece acestea pot fi semne de leziune sau artrită. De asemenea, dacă articulația face zgomot la fiecare mișcare, este bine să o verificăm la medic sau la fizioterapeut. O altă problemă poate fi dislocarea parțială a articulației, mai ales la genunchi sau umăr, care poate schimba forma articulației.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel