Data publicării:

De ce dereglarea ceasului biologic te poate îmbolnăvi

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp
12
12

Alegeri prezidentiale 2024

Organismul uman este prevăzut cu un așa-numit ceas intern care te ajută să fii în formă în timpul zilei și să te odihnești în timpul nopții, numit ceas biologic. ”Vinovat” de controlarea ritmului circadian care influențează procesele fiziologice şi, implicit, pe cele mentale și de comportament, oamenii de ştiinţă au descoperit de ce dereglarea ceasului biologic poate duce la numeroase afecţiuni.

Studiul efectuat de cercetători de la Universitatea Yale, au descoperit că ceasul biologic al fiecăruia controlează nivelul unei proteine esenţiale pentru funcţionarea corectă a sistemului imunitar.

În urma studiului efectuat pe șoareci, a reieșit că nivelul proteinei TLR-9 în organism este influenţat de ceasul biologic, fluctuând de-a lungul zilei. Atunci când nivelul proteinei în corp era unul ridicat, sistemul imunitar reacţiona mai bine la infecţii şi la vaccinări. Proteina TLR-9 este implicată în detectarea agenţilor patogeni.

Principiul descoperit de cercetătorii de la Yale se aplică şi oamenilor. De aceea, atunci când ceasul biologic este dereglat, suntem mai predispuşi la a ne îmbolnăvi.

„Oamenii ştiu intuitiv că atunci când le este dereglat somnul au şanse mai mari să se îmbolnăvească. Acum am înţeles de ce se întâmplă acest lucru”, a declarat profesorul Erol Fikrig după ce a observat efectul pe care lumina artificială din spitale îl are asupra pacienţilor.

„Ceasul biologic al pacienţilor internaţi este de multe ori dereglat din cauza zgomotului şi a expunerii prelungite la lumina artificială. Este important să investigăm cum afectează aceşti factori sistemul imunitar”, a afirmat Fikrig, citează descoperă.ro.

Întrucât, studiile pe şoareci au arătat că exemplarele vaccinate în momentul în care nivelul proteinei TLR-9 era ridicat au prezentat cea mai mare îmbunătăţire a sistemului imunitar, experţii se aşteaptă ca, în viitor, medicamentele să fie prescrise ţinând cont de ceasul biologic al corpului uman.

Dr. Akhilesh Reddy de la Universitatea Cambridge afirmă că majoritatea companiilor farmaceutice iau acum în calcul efectul ritmului circadian, testând eficienţa administrării medicamentelor la diferite ore ale zilei pentru a identifica momentul cel mai propice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel